arrow_drop_up arrow_drop_down
17 april 2019 

Had Ajax het geluk aan zijn zijde op weg naar de halve finale van de Champions League?

Geloof het of niet, maar Ajax staat in de halve finale van de Champions League! Gisterenavond verschalkte de onbevreesde ploeg van Erik ten Hag na Real Madrid ook het Juventus van Cristiano Ronaldo. Nu gebeurt het wel eens vaker dat een op papier ‘kleine ploeg’ de halve finale van het kampioenenbal bereikt, maar meestal is er dan een stevige portie geluk mee gemoeid. Is dat ook van toepassing op de huidige campagne van onze noorderburen? Voetbalgok zoekt het voor u uit.

Met drie overwinningen en drie gelijke spelen bewees Ajax in de groepsfase meteen dat het een te duchten tegenstander is. Desondanks twijfelde niemand eraan dat Real Madrid de Amsterdammers wel een toontje lager zou doen zingen. Niets bleek echter minder waar… In de heenmatch werd het weliswaar 1-2 in het voordeel van De Koninklijke, maar in de terugmatch won Ajax met maar liefst 1-4.

De heen- en terugmatch gecombineerd was Ajax met 5-3 dus te sterk voor Real. De manier waarop dat gebeurde, is echter nog veel indrukwekkender. Bovenstaand xG-model – dat de kwaliteit van de kansen in kaart brengt – toont immers dat de Ajacieden (4,8 expected goals) simpelweg de betere waren van Real (3,5 expected goals).

Tegen Juventus was het verschil zowaar nog groter. Over de twee matchen heen liet Ajax een xG-score van 3,3 optekenen tegenover slechts 1,4 voor de Oude Dame. Van een underdog die de bus parkeert en efficiënt is op een eenzame counter is hier dan ook allesbehalve sprake. Neen, Ajax was net zoals tegen Real de betere ploeg en stootte verdiend door. Tegen Tottenham – dat wél heel wat geluk kende in hun halve finale tegen Manchester City – liggen er wat ons betreft mogelijkheden voor Ajax om de finale te bereiken.

Reactie plaatsen