Wat is een asian handicap?
11 december 2018 

Wat is een asian handicap?

Als jij op zoek bent naar uitleg over een asian handicap ben je op deze pagina aan het juiste adres. De 2-way of Aziatische handicap is het meest populaire type van weddenschap ter wereld, maar in België zijn er enorm veel voetbalgokkers die het niet (helemaal) begrijpen. Nochtans zweren professionele wedders bij een strategie met asian handicaps voor maximale winst. Daarom is het ons doel om in begrijpelijke taal uit te leggen wat een asian handicap nu precies is. Als je in het begin nog twijfelt, kan je onze asian handicap tabel raadplegen ter controle.

Ladbrokes is de beste bookmaker voor Asian Handicaps in België! Klik HIER om er een account aan te maken en profiteer van vele boosted odds.

Inhoudsopgave

 1. Asian handicap uitleg
 2. Asian handicap volle lijnen (0, +/-1, +/-2, +/-3,…)
 3. Asian handicap halve lijnen (+/-0.50, +/-1.50, +/-2.50,…)
 4. Asian handicap kwartlijnen (+/-0.25, +/-0.75, +/-1.25, +/-1.75,…)
 5. Asian handicap tabel
 6. Nadelen van asian handicap
 7. Voordelen van asian handicap

Asian handicap uitleg

Vooraleer we beginnen met de uitleg over een asian handicap is het goed om te weten dat dit bettype afkomstig is uit Indonesië. In Azië zijn er veel value betters en met de komst van het wereldwijde web konden Aziatische voetbalgokkers ook bij Europese aanbieders van voetbalweddenschappen terecht. Door die evolutie zijn er vandaag de dag ook heel wat Belgische bookmakers die asian handicaps aanbieden. Dit type weddenschap zorgt voor meer vrijheid bij het inzetten omdat er een breder scala aan odds is om uit te kiezen.

Bij een asian handicap wordt er net zoals bij een 3-way of Europese handicap een virtuele voorsprong gegeven aan één van beide ploegen. Daarna wed je op basis van de gewenste handicap op het eindresultaat in de vorm van een 1-2 voorspelling. Er zijn dus slechts twee uitkomsten waarop je kan inzetten.

Het grote verschil tussen de Aziatische en de Europese handicap is dan ook dat je bij een asian handicap niét kan inzetten op een gelijkspel. Als de handicap uitslag (de som van de virtuele voorsprong en de echte uitslag) een draw is, krijg je je inzet terugbetaald bij deze gokvariant. Procentueel gezien is er daardoor slechts 33,33% kans dat je je inleg kwijt bent. Bij een Europese handicap ligt dat percentage op 66,66%.

 

Bet777

Asian handicap volle lijnen (0, +/-1, +/-2, +/-3,…)

De asian handicap volle lijnen zijn het eenvoudigst om te begrijpen en te berekenen. Het is ook de enige variant waarbij je je inzet kan terugkrijgen. Dit is het geval als de handicap uitslag (de som van de virtuele voorsprong en de echte uitslag) een gelijkspel is. Er zijn met andere woorden drie mogelijke uitkomsten voor je weddenschap: je wint, je verliest of je krijgt je inleg terug.

Asian handicap 0 voorbeeld

Op de laatste speeldag van de Champions League groepsfase gaat Manchester United op bezoek bij Valencia. De thuisploeg heeft zich al verzekerd van de Europa League, terwijl The Red Devils in het beste geval nog groepswinnaar kunnen worden. Je verwacht een gemotiveerd ManU, maar sluit een gelijkspel toch niet helemaal uit. Daarom kies je voor een inzet van 25 euro op asian handicap Manchester United 0 aan notering 2,08.

Asian handicap 0 met Valencia - Manchester United als voorbeeld

Bron: Unibet

De drie mogelijke uitkomsten zijn:

 • Je krijgt 52 euro als Manchester United wint (inzet van 25 x odd 2,08)
 • Je krijgt je inzet van 25 euro terugbetaald als de wedstrijd op een gelijkspel eindigt
 • Je verliest je inzet van 25 euro als Valencia wint

Merk hierbij op dat een asian handicap 0 exact hetzelfde is als een klassieke draw no bet weddenschap. De odds van beide bets zijn desondanks lang niet altijd gelijk, zelfs niet binnen één en dezelfde bookmaker. Controleer dit altijd en zet vervolgens in op de hoogste notering.

Asian handicap +1 voorbeeld

Ajax neemt het in de Johan Cruijff ArenA op tegen Bayern München. De Duitsers zijn op papier favoriet, maar de Nederlanders maakten met 11 op 15 al indruk op het kampioenenbal. Mits een zege kunnen de Amsterdammers zelfs over der Rekordmeister naar de eerste plek in groep E springen. Zo’n vaart zal het volgens jou misschien niet lopen, maar je ziet wel kansen voor de underdog. Daarom plaats je 25 euro op asian handicap Ajax +1 aan notering 1,45.

Asian handicap +1 met Ajax - Bayern als voorbeeld

De drie mogelijke uitkomsten zijn:

 • Je krijgt 36,25 euro als Ajax wint of gelijkspeelt (inzet van 25 x odd 1,45)
 • Je krijgt je inzet van 25 euro terugbetaald als Ajax met één goal verschil verliest
 • Je verliest je inzet van 25 euro als Bayern met twee of meer goals verschil wint

Asian handicap -1 voorbeeld

Inter ontvangt in de Champions League PSV. De Italianen zijn nog volop in de running voor de achtste finales, terwijl de Nederlanders al zeker zijn van de vierde plaats in groep B. Je verwacht dat de Nerazzurri vol gas zullen geven, maar een inzet op de thuisploeg brengt met een odd van 1,33 iets te weinig op naar je zin. Daarom kies je voor een inzet van 25 euro op asian handicap Inter -1 aan notering 1,46.

Asian handicap -1 met Inter - PSV als voorbeeld

De drie mogelijke uitkomsten zijn:

 • Je krijgt 36,50 euro als Inter met twee of meer goals verschil wint (inzet van 25 x odd 1,46)
 • Je krijgt je inzet van 25 euro terugbetaald als Inter met één goal verschil wint
 • Je verliest je inzet van 25 euro als Inter gelijkspeelt of verliest

Asian handicap halve lijnen (+/-0.50, +/-1.50, +/-2.50,…)

De asian handicap halve lijnen hebben slechts twee mogelijke uitkomsten voor je weddenschap: je wint of verliest. De handicap uitslag (de som van de virtuele voorsprong en de echte uitslag) kan hier nooit een gelijkspel zijn. In tegenstelling tot bij de asian handicap volle lijnen is het dus onmogelijk om je inzet terug te krijgen.

Asian handicap +0,50 voorbeeld

Schalke 04 is al zeker van Europese overwintering in de Champions League en ontvangt Lokomotiv Moskou. De Russen strijden nog volop voor een plekje in de Europa League en zullen er volgens jou alles aan doen om punten te pakken in de Veltins-Arena. De thuisploeg zal bovendien enkele cruciale pionnen rust gunnen en dus plaats je een inzet van 25 euro op asian handicap Lokomotiv Moskou +0,50 aan notering 1,82.

Asian handicap +0,50 met Schalke 04 - Lokomotiv Moskou als voorbeeld

De twee mogelijke uitkomsten zijn:

 • Je krijgt 45,50 euro als Lokomotiv Moskou wint of gelijkspeelt (inzet van 25 x odd 1,82)
 • Je verliest je inzet van 25 euro als Schalke 04 wint

Merk hierbij op dat een asian handicap +0,50 exact hetzelfde is als een klassieke dubbele kans weddenschap en een Europese handicap +1. De odds van alle drie de bets zijn nochtans erg vaak verschillend. Vergelijk ze met elkaar en doe er je voordeel mee.

Asian handicap -0,50 voorbeeld

Galatasaray ontvangt groepswinnaar FC Porto. Terwijl de Turken mits een overwinning zeker zijn van de zestiende finales in de Europa League, staat er voor de Portugezen niets meer op het spel. Je verwacht een overwinning van de thuisploeg en kiest voor een inzet van 25 euro op asian handicap Galatasaray -0,50 aan notering 2,23.

Asian handicap -0,50 met Galatasaray - Porto als voorbeeld

De twee mogelijke uitkomsten zijn:

 • Je krijgt 55,75 euro als Galatasaray wint (inzet van 25 x odd 2,23)
 • Je verliest je inzet van 25 euro als Galatasaray gelijkspeelt of verliest

Merk hierbij op dat een asian handicap -0,50 exact hetzelfde is als een klassieke 1×2 weddenschap op de thuis- of uitploeg. Zoek altijd naar de hoogste odd!

Asian handicap kwartlijnen (+/-0.25, +/-0.75, +/-1.25, +/-1.75,…)

De asian handicap kwartlijnen zijn het moeilijkst om te begrijpen en te berekenen. Al is het zeker geen rocket science als je de eerder uitgelegde asian handicap met volle en halve lijnen snapt. Bij asian handicaps met kwartlijnen ga je namelijk je inzet gelijkmatig verdelen tussen de aangrenzende volle en halve lijn.

Daarom wordt er ook wel eens gesproken van een double of dubbele asian handicap. Al gaat het voor alle duidelijkheid om één weddenschap die uit twee aspecten bestaat. Afhankelijk van de geselecteerde kwartlijn zijn er vier mogelijke uitkomsten voor je bet: je wint, je wint half, je verliest of je verliest half.

Asian handicap +0,25 voorbeeld (0, +0.50)

Shakhtar Donetsk moét in eigen huis winnen van Lyon om zich te plaatsen voor de achtste finale van de Champions League. Je verwacht daardoor ruimte voor de Fransen op de tegenaanval en denkt bijgevolg dat de bezoekers aan het langste eind zullen trekken. Toch heb je schrik voor een gelijkspel, aangezien Lyon aan een punt genoeg heeft om zich te verzekeren van de tweede plaats in groep F. Je zou hier kunnen opteren voor de asian handicap 0, die overeenkomt met een draw no bet. Bij een gelijkspel krijg je dan je inzet terug. Je wil echter meer dan louter je inleg terugkrijgen bij een draw en plaatst een inzet van 25 euro op asian handicap Lyon +0,25 aan notering 1,83.

Asian handicap +0,25 met Shakhtar Donetsk - Lyon als voorbeeld

Ter verduidelijking: 12,50 euro van je inleg wordt ingezet op asian handicap 0 aan notering 1,83 en 12,50 euro van je inleg wordt ingezet op asian handicap +0,50 aan notering 1,83.

De drie mogelijke uitkomsten zijn:

 • Je krijgt 45,75 euro als Lyon wint (inzet van 25 x odd 1,83)
 • Je krijgt 35,375 euro als Lyon gelijkspeelt (12,50 terug van asian handicap 0 + 12,50 x odd 1,83 van asian handicap +0,50)
 • Je verliest je inzet van 25 euro als Lyon verliest

Asian handicap -0,25 voorbeeld (0, -0.50)

FC Barcelona is wanneer het Tottenham ontvangt in Camp Nou al zeker van de eerste plaats in groep B, maar jij hebt desondanks nog altijd vertrouwen in de Blaugrana. De heenmatch eindigde immers in een 2-4 overwinning voor Lionel Messi & co. Omdat er voor Barça niets meer op het spel staat, besluit je toch een klein beetje meer zekerheid in te bouwen en kies je voor een inzet van 25 euro op asian handicap Barcelona -0,25 aan notering 1,84.

Asian handicap -0,25 met FC Barcelona - Tottenham als voorbeeld

Ter verduidelijking: 12,50 euro van je inleg wordt ingezet op asian handicap 0 aan notering 1,84 en 12,50 euro van je inleg wordt ingezet op asian handicap -0,50 aan notering 1,84.

De drie mogelijke uitkomsten zijn:

 • Je krijgt 46 euro als Barcelona wint (inzet van 25 x odd 1,84)
 • Je krijgt 12,50 euro als Barcelona gelijkspeelt (12,50 terug van asian handicap 0 en niets terug van asian handicap -0,50)
 • Je verliest je inzet van 25 euro als Barcelona verliest

Asian handicap +0,75 voorbeeld (+0.50, +1)

Club Brugge heeft in voetbalseizoen 2018-2019 een doel gemaakt van de Champions League en verloor al drie matchen op rij niet meer op het kampioenenbal. Op Jan Breydel tegen Atlético Madrid verwacht je opnieuw een sterk Blauw-Zwart. Daarom plaats je een inzet van 25 euro op asian handicap +0,75 aan notering 2,02.

Asian handicap +0,75 met Club Brugge - Atlético Madrid als voorbeeld

Ter verduidelijking: 12,50 euro van je inleg wordt ingezet op asian handicap +0,50 aan notering 2,02 en 12,50 euro van je inleg wordt ingezet op asian handicap +1 aan notering 2,02.

De drie mogelijke uitkomsten zijn:

 • Je krijgt 50,50 euro als Club Brugge wint of gelijkspeelt (inzet van 25 x odd 2,02)
 • Je krijgt 12,50 euro als Club Brugge met één goal verschil verliest (niets terug van asian handicap +0,50 en 12,50 terug van asian handicap +1)
 • Je verliest je inzet van 25 euro als Club Brugge met twee of meer goals verschil verliest

Asian handicap -0,75 voorbeeld (-0.50, -1)

Monaco staat na 16 speeldagen in de Ligue 1 nog altijd op een degradatieplaats en heeft met amper 1 punt in de Champions League ook niets meer te winnen op het kampioenenbal. Je verwacht dat de Fransen thuis tegen Dortmund niet met hun sterkste elf zullen aantreden en hebt dan ook veel vertrouwen in een overwinning van Die Borussen. Zij kunnen in het beste geval namelijk nog eerste worden in groep A. Om die reden kies je voor een inzet van 25 euro op asian handicap Dortmund -0,75 aan notering 1,87.

Asian handicap -0,75 met Monaco - Dortmund als voorbeeld

Ter verduidelijking: 12,50 euro van je inleg wordt ingezet op asian handicap -0,50 aan notering 1,87 en 12,50 euro van je inleg wordt ingezet op asian handicap -1 aan notering 1,87.

De drie mogelijke uitkomsten zijn:

 • Je krijgt 46,75 euro als Dortmund wint met twee of meer goals verschil (inzet van 25 x odd 1,87)
 • Je krijgt 35,875 euro als Dortmund met één goal verschil wint (12,50 x odd 1,87 van asian handicap -0,50 + 12,50 terug van asian handicap -1)
 • Je verliest je inzet van 25 euro als Dortmund gelijkspeelt of verliest

Opgelet: om het verschil tussen de asian handicap volle lijnen, halve lijnen en kwartlijnen zo duidelijk mogelijk weer te geven, bevatten bovenstaande screenshots van Unibet uitsluitend de lijn waarvan sprake is. In de praktijk zal je echter merken dat alle lijnen gebundeld staan.

Asian handicap tabel

Als je twijfelt of je de uitleg over asian handicaps wel helemaal goed begrepen hebt, kan je onderstaande tabel van Voetbalgok raadplegen ter controle. In deze asian handicap tabel zie je namelijk meteen of je weddenschap al dan niet winnend is. Het plusteken in de kolom “Uitslag” staat voor “of meer”: “Winst met 2+” is bijvoorbeeld gelijk aan “Een overwinning met 2 of meer goals verschil”.

AsianUitslagBetAsianUitslagBet
0WinstWinst0WinstWinst
GelijkspelInzet terugGelijkspelInzet terug
VerliesVerliesVerliesVerlies
-0,25WinstWinst+0,25WinstWinst
GelijkspelHalf verliesGelijkspelHalve winst
VerliesVerliesVerliesVerlies
-0,50WinstWinst+0,50WinstWinst
GelijkspelVerliesGelijkspelWinst
VerliesVerliesVerliesVerlies
-0,75Winst met 2+Winst+0,75WinstWinst
Winst met 1Halve winstGelijkspelWinst
GelijkspelVerliesVerlies met 1Half verlies
VerliesVerliesVerlies met 2+Verlies
-1,00Winst met 2+Winst+1,00WinstWinst
Winst met 1Inzet terugGelijkspelWinst
GelijkspelVerliesVerlies met 1Inzet terug
VerliesVerliesVerlies met 2+Verlies
-1,25Winst met 2+Winst+1,25WinstWinst
Winst met 1Half verliesGelijkspelWinst
GelijkspelVerliesVerlies met 1Halve winst
VerliesVerliesVerlies met 2+Verlies
-1,50Winst met 2+Winst+1,50WinstWinst
Winst met 1VerliesGelijkspelWinst
GelijkspelVerliesVerlies met 1Winst
VerliesVerliesVerlies met 2+Verlies
-1,75Winst met 3+Winst+1,75WinstWinst
Winst met 2Halve winstGelijkspelWinst
Winst met 1VerliesVerlies met 1Winst
GelijkspelVerliesVerlies met 2Half verlies
VerliesVerliesVerlies met 3+Verlies
-2,00Winst met 3+Winst+2,00WinstWinst
Winst met 2Inzet terugGelijkspelWinst
Winst met 1VerliesVerlies met 1Winst
GelijkspelVerliesVerlies met 2Inzet terug
VerliesVerliesVerlies met 3+Verlies

© Asian handicap tabel –> https://voetbalgok.be/

Hoewel asian handicaps in alle vormen en maten bestaan, hebben we in dit artikel enkel over de 1-2 asian handicap gesproken. Er bestaan echter ook markten voor corners, kaarten en doelpunten. Dat laatste noemen we asian totals, hetgeen meer mogelijkheden biedt dan de traditionele over/under weddenschappen. Uiteraard werkt het asian handicap principe voor volle, halve en kwartlijnen in elke markt hetzelfde.

Nadelen van asian handicap

x Zeker voor beginnende voetbalgokkers zijn asian handicaps in eerste instantie moeilijk te snappen
Als je iets verkeerd begrijpt, plaats je mogelijk niet de gewenste bet (check bij twijfel onze asian handicap tabel!)

Voordelen van asian handicap

✓ Veel meer wedmogelijkheden dankzij een breed scala aan uiteenlopende odds
✓ Minder kans om je bet (volledig) te verliezen in vergelijking met de 1×2 markt
✓ Ook mogelijk bij live weddenschappen
✓ Eenvoudiger om value op te sporen
✓ Vaak hogere marges voor spelers en dus meer kans om op lange termijn winstgevend te wedden

Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down