arrow_drop_up arrow_drop_down
28 december 2018 
in Bloggen

Asian handicaps in een combinatie weddenschap

Om in te zien hoe asian handicaps verrekend worden in een combinatie weddenschap is het vanzelfsprekend noodzakelijk om eerst te begrijpen wat een asian handicap is. Van zodra je weet hoe de uitbetaling werkt bij een single bet kan je in dit artikel nagaan hoe de berekening is bij een parlay.

Inhoudsopgave

  1. Asian handicap met halve lijn in een combi
  2. Asian handicap met volle lijn in een combi
  3. Asian handicap met kwartlijn in een combi

Asian handicap met halve lijn in een combi

Een asian handicap met een halve lijn in een combi gedraagt zich eenvoudigweg als een klassieke 1×2 weddenschap. De handicap uitslag (de som van de virtuele voorsprong en de echte uitslag) kan hier nooit een gelijkspel zijn en dus blijven er slechts twee mogelijke uitkomsten voor je weddenschap over: je wint of je verliest. Niks nieuw dus, waardoor er geen speciale berekeningen aan te pas komen.

Asian handicap met volle lijn in een combi

Een asian handicap met een volle lijn in een combi is de enige variant waarbij je je inzet kan terugkrijgen. Hiervan is sprake als de handicap uitslag (de som van de virtuele voorsprong en de echte uitslag) een gelijkspel is. Bijgevolg zijn er drie mogelijke uitkomsten voor je weddenschap: je wint, je verliest of je krijgt je inleg terug.

Stel dat je twee voetbalwedstrijden wil opnemen in een combi weddenschap. Je bent ervan overtuigd dat KRC Genk zal winnen op bezoek bij Sint-Truiden en neigt naar een driepunter voor Antwerp tegen Zulte Waregem. Om een beetje meer zekerheid in te bouwen wat betreft de match in het Regenboogstadion ga je voor een asian handicap 0 op Antwerp. Dit ziet er met een inzet van €25 als volgt uit:

Asian handicap met volle lijn in een combi met STVV - Genk en Zulte - Antwerp als voorbeeld

Laten we ervan uitgaan dat Genk effectief wint tegen STVV. In dat geval zijn er drie uitbetalingen mogelijk afhankelijk van de uitkomst van Zulte Waregem – Antwerp. Twee daarvan zijn eenvoudig. Als Antwerp wint, bedraagt de uitbetaling €77,43 (25 x totale odd van 3,10). Als Antwerp verliest, bedraagt de uitbetaling €0 (25 x totale odd van 0).

Bij een gelijkspel tussen Zulte en Antwerp krijg je je inzet terug voor deze weddenschap (ook wel ‘void’ oftewel nietig genoemd). De oorspronkelijke odd van 1,74 daalt hierdoor naar 1,00. De nieuwe notering voor je combi wordt zo 1,78 x 1,00 = 1,78. De uitbetaling bedraagt dus €44,50 (25 x totale odd van 1,78).

Asian handicap met kwartlijn in een combi

Een asian handicap met een kwartlijn in een combi zorgt voor een iets moeilijkere berekening. Afhankelijk van de geselecteerde kwartlijn zijn er namelijk vier mogelijke uitkomsten voor je weddenschap: je wint, je wint half, je verliest of je verliest half.

Je gaat opnieuw voor twee matchen in je combinatie bet. Je twijfelt er niet aan dat Standard thuis zal winnen tegen Kortrijk en denkt dat Anderlecht de drie punten pakt op bezoek bij AA Gent. Je wil echter niet je hele inzet kwijt zijn bij een gelijkspel in de Ghelamco Arena en gaat voor een asian handicap -0,25 op Anderlecht. Dit ziet er met een inzet van €25 als volgt uit:

Asian handicap met kwartlijn in een combi met Standard - Kortrijk en Gent - Anderlecht als voorbeeld

Laten we ervan uitgaan dat Standard effectief wint tegen Kortrijk. In dat geval zijn er drie uitbetalingen mogelijk afhankelijk van de uitkomst van Gent – Anderlecht. Twee daarvan zijn eenvoudig. Als Anderlecht wint, bedraagt de uitbetaling €121,69 (25 x totale odd van 4,87). Als Anderlecht verliest, bedraagt de uitbetaling €0 (25 x totale odd van 0).

Bij een gelijkspel tussen Gent en Anderlecht heb je je weddenschap half verloren (ook wel ‘half loss’ genoemd). Maar wat betekent dat voor je combi? Je bet op Standard is juist en bijgevolg geeft dat €41,25 (25 x odd 1,65). Deze €41,25 gaat vervolgens naar de weddenschap op Anderlecht. Deze is half verloren en dus krijg je de helft van de eerder berekende €41,25 uitbetaald, namelijk €20,625. De andere helft ben je logischerwijs kwijt.

Stel dat de beste speler van Anderlecht zich een dag voor de wedstrijd blesseert op training. Je gelooft desondanks nog altijd in een positieve afloop voor paars-wit, maar wil bij een gelijkspel in de Ghelamco Arena ook al winst hebben. Je plaatst om die reden een asian handicap +0,25 op Anderlecht. Dit ziet er met een inzet van €25 als volgt uit:

Asian handicap met kwartlijn in een combi met Standard - Kortrijk en Gent - Anderlecht als voorbeeld

We gaan er nog steeds van uit dat Standard daadwerkelijk de drie punten pakt tegen Kortrijk. In dat geval zijn er drie uitbetalingen mogelijk afhankelijk van de uitkomst van Gent – Anderlecht. Twee daarvan zijn eenvoudig. Als Anderlecht wint, bedraagt de uitbetaling €83,33 (25 x totale odd van 3,333). Als Anderlecht verliest, bedraagt de uitbetaling €0 (25 x totale odd van 0).

Bij een gelijkspel tussen Gent en Anderlecht heb je je weddenschap half gewonnen (ook wel ‘half win’ genoemd). Maar wat betekent dat voor je combi? Je bet op Standard is juist en bijgevolg geeft dat €41,25 (25 x odd 1,65). Deze €41,25 gaat vervolgens naar de weddenschap op Anderlecht. Deze is half gewonnen en dus wordt de helft van de eerder berekende €41,25 ingezet op notering 2,02. Dat geeft afgerond €41,66 (20,625 x odd 2,02). De andere helft krijg je logischerwijs terug. De totale uitbetaling bedraagt dan ook €62,285 (41,66 + 20,625).

De asian handicaps -0,75 en +0,75 werken op gelijkaardige wijze als de -0,25 en +0,25 varianten. Bij de asian handicap -0,75 is er een half win mogelijk, bij de asian handicap +0,75 een half loss. Bij twijfel kan je altijd onze asian handicap tabel checken.

Meerdere asian handicaps met kwartlijnen in een combi

Uiteraard kan je er ook voor kiezen om meerdere asian handicaps met kwartlijnen in één en dezelfde combi te steken. Stel je kiest voor een asian handicap -0,25 op KV Oostende op bezoek bij Moeskroen en een asian handicap -0,25 op Cercle Brugge op bezoek bij Waasland-Beveren. Dit ziet er met een inzet van €25 als volgt uit:

Asian handicap met twee kwartlijnen -0,25 in een combi met Moeskroen - Oostende en Waasland-Beveren - Cercle Brugge als voorbeeld

Laten we ervan uitgaan dat je beide weddenschappen half verliest. In dit specifieke voorbeeld zouden zowel Moeskroen – Oostende als Waasland-Beveren – Cercle Brugge daarvoor op een gelijkspel moeten eindigen. De berekening is in dat geval relatief eenvoudig. Van je bet op Oostende krijg je de helft van je inzet terug: namelijk €12,50. Deze €12,50 gaat vervolgens naar de weddenschap op Cercle Brugge. Hier is er eveneens sprake van een half loss en dus krijg je opnieuw de helft terug. De totale uitbetaling bedraagt met andere woorden €6,25.

Stel je kiest voor een asian handicap +0,25 op KV Oostende op bezoek bij Moeskroen en een asian handicap +0,25 op Cercle Brugge op bezoek bij Waasland-Beveren. Dit ziet er met een inzet van €25 als volgt uit:

Asian handicap met twee kwartlijnen +0,25 in een combi met Moeskroen - Oostende en Waasland-Beveren - Cercle Brugge als voorbeeld

Laten we ervan uitgaan dat je beide weddenschappen half wint. In dit specifieke voorbeeld zouden zowel Moeskroen – Oostende als Waasland-Beveren – Cercle Brugge daarvoor op een gelijkspel moeten eindigen. De berekening is in dat geval iets complexer.

Van je bet op Oostende krijg je €12,50 terug en wordt er €12,50 aan notering 1,81 afgerekend. De uitbetaling bedraagt hier €35,125 ((12,50 + (12,50 x 1,81)). Deze €35,125 gaat vervolgens naar de weddenschap op Cercle Brugge. Hier is er eveneens sprake van een half win. Afgerond krijg je €17,56 terug en wordt er €17,56 aan notering 1,78 afgerekend. De totale uitbetaling bedraagt in dit geval dus €48,82 ((17,56 + (17,56 x 1,78)).

Opgelet: niet elke bookmaker gaat op dezelfde manier om met asian handicaps in een combinatie bet. Zo zijn er aanbieders van voetbalweddenschappen die een parlay met een asian handicap die half fout is aanzien als volledig verkeerd. Zij redeneren dat een halve fout ook een fout is en je combi bij een fout per definitie verloren is. Andere bookmakers zoals Unibet hanteren gunstigere uitbetalingen zoals aangetoond in bovenstaande voorbeelden.

Reactie plaatsen