Wat is een asian line en waarom moet je deze áltijd checken?
arrow_drop_up arrow_drop_down
12 december 2018 

Wat is een asian line?

Om de uitleg over een asian line te begrijpen, is het noodzakelijk om goed op de hoogte te zijn van asian handicaps. Van zodra je deze manier van wedden beheerst, zal je vanzelf merken dat je veel meer mogelijkheden krijgt om succesvol op een wedstrijd in te zetten.

Inhoudsopgave

  1. Asian line uitleg
  2. Asian line voorbeeld
  3. Praktisch nut van een asian line

Asian line uitleg

De meeste Europese voetbalgokkers spelen het liefst van al op de favoriet. Op het eerste zicht klinkt dat logisch. De favoriet heeft op papier immers het meeste kans om de wedstrijd te winnen. Een groot nadeel van deze wedstrategie is echter dat je je opties meteen halveert. De underdog komt dan namelijk niet in aanmerking voor je weddenschap.

Met behulp van de asian line komt daar verandering in. Je kan de vermoedelijke verliezer immers veranderen in een gelijkwaardige tegenstander voor de favoriet. Via onderstaand voorbeeld leggen we je uit hoe je daarbij te werk gaat en waarom je de asian line altijd zou moeten checken.

Asian line voorbeeld

Paris Saint-Germain is zoals wel vaker véél te sterk voor zijn tegenstanders in de Ligue 1. Komende speeldag nemen de Parijzenaars het op tegen laagvlieger Amiens. Een overwinning van PSG staat met notering 1,16 veel te laag en dus besluit je de Aziatische markt in het voetbalwedden erbij te nemen. Bij bookmaker Unibet ziet deze er als volgt uit:

Asian line met Amiens - PSG als voorbeeld

Omdat de Franse competitieleider vanzelfsprekend de grote favoriet is en de thuisploeg de underdog, worden hier Aziatische weddenschappen aangeboden met enerzijds een virtuele voorsprong voor Amiens en anderzijds een virtuele achterstand voor PSG.

Des te groter de denkbeeldige voorsprong voor Amiens, des te lager de odd. Des te groter de denkbeeldige achterstand voor PSG, des te hoger de odd.

De asian line vinden we terug op het punt waar de quotering voor Amiens ongeveer gelijk is aan die van PSG. In dit voorbeeld is dat het geval bij zowel de ±2 als de ±2,25. De odds voor asian handicap ±2 verschillen evenwel slechts 0,23 van elkaar in tegenstelling tot de 0,26 van de ±2,25 en dus is eerstgenoemde de asian line.

Asian line met Amiens - PSG als voorbeeld

We hebben nu twee weddenschappen gevonden die lijnrecht tegenover elkaar staan: Amiens asian handicap +2 aan notering 2,02 en PSG asian handicap -2 aan notering 1,79. Is Amiens met deze virtuele voorsprong nog steeds de underdog? De nummer 17 in de Ligue 1 verloor dit seizoen namelijk nog geen enkele thuismatch met meer dan twee goals verschil, terwijl PSG zijn laatste twee uitwedstrijden niet verder kwam dan een gelijkspel. In onze ogen ligt hier dan ook value op de linkerkant van de asian line, namelijk Amiens asian handicap +2 aan notering 2,02.

Praktisch nut van een asian line

Professionele voetbalgokkers zweren bij een strategie met asian handicaps, waarbij ze keer op keer de asian line nagaan. Op deze manier spoor je immers evenwaardige odds rond 2,00 op die een 50% kans weerspiegelen. Zo is het gemakkelijker om te analyseren of er value op een weddenschap zit. Een ander voordeel is de eliminatie van een gelijkspel. Bij de traditionele 1×2 weddenschap kan een draw zomaar roet in het eten gooien, terwijl een asian handicap met volle lijnen je inzet terugbetaalt bij een (virtueel) gelijkspel. Bij halve en kwartlijnen is een puntendeling zelfs onmogelijk: je wint of je verliest je bet.

De asian line helpt je om odds rond 2,00 op te sporen

Probeer bij het overwegen van een weddenschap dus altijd even de asian line te checken. Zo vergroot je jouw wedmogelijkheden en is de kans kleiner dat je een mooie odd laat schieten. Bookmakers zitten er namelijk ook wel eens naast. Cercle Brugge slaagde er bijvoorbeeld in om in 6 van zijn eerste 7 wedstrijden de asian line te ‘clearen’. Dit betekent dat slechts 1 van de 7 weddenschappen foutief was (enkel tegen Gent) wanneer we asian line-gewijs steevast op de Vereniging hadden ingezet.

Cercle Brugge cleart de asian line in 6 van zijn eerste 7 wedstrijden

De bookmakers hadden de promovendus in de Jupiler Pro League namelijk serieus onderschat en zo kon de oplettende voetbalwedder wekenlang profiteren van deze verkeerde inschatting. Uiteraard kan ook een favoriet de asian line week na week ‘clearen’. Op lange termijn is deze bredere kijk op weddenschappen essentieel om winstgevend te gokken op voetbal.

Reactie plaatsen