Bankroll management met het Kelly criterium: hoe gaat het in zijn werk?
arrow_drop_up arrow_drop_down
30 december 2018 

Bankroll management met het Kelly criterium

Bankroll management met het Kelly criterium is het strategisch beheren van je geld voorzien voor voetbalweddenschappen met een optimale inzet. Opgelet: deze wedstrategie is enkel voor professionele gokkers aan te raden.

Inhoudsopgave

 1. Wat is het Kelly criterium?
 2. Voorbeeld van het Kelly criterium
 3. Nadelen van het Kelly criterium
 4. Voordelen van het Kelly criterium

Wat is het Kelly criterium?

Het Kelly criterium is een uitvinding van John Larry Kelly Jr, een Amerikaanse onderzoeker die in de jaren ’50 een fortuin vergaarde door zijn zelf ontwikkelde formule toe te passen aan onder meer de blackjack-tafels in Las Vegas. Zijn succes ging niet onopgemerkt voorbij en waaide over naar de beurs van Wall Street.

John Kelly verdiende een fortuin met blackjack

In 1965 stierf Kelly jammer genoeg op 41-jarige leeftijd ten gevolge van een beroerte, maar zijn criterium leeft tot op de dag van vandaag voort. Bekende zakenmannen als Warren Buffett en Bill Gross passen zijn methode nog altijd toe en ook in de wereld van het voetbalwedden zijn er gokkers die hun optimale inzet steevast bepalen via Kelly’s formule.

De meeste onder ons doen aan bankroll management met een vaste inzet of het taartmodel. Het grootste nadeel van deze strategieën is echter dat er geen rekening gehouden wordt met de odd waarop je inzet. Vanzelfsprekend heeft een weddenschap met een notering van 1,40 niet dezelfde winstkans als een bet met een quotering van 7,50. Het Kelly criterium houdt hier wél rekening mee.

Je optimale inzet berekenen doe je aan de hand van de Kelly formule:

 • ((B x P) – Q) / B
 • B = de odd – 1
 • P = de door jou bepaalde kans van slagen (55% kans is bijvoorbeeld 0,55)
 • Q = de kans van falen oftewel 1 – P

Als de uitkomst 0 of een negatief getal is, dien je af te zien van je weddenschap. In dat geval heb je namelijk meer kans dat je je bet zal verliezen dan winnen. Het zal je misschien opvallen dat het Kelly criterium een nogal agressieve wedstrategie is. Let dus goed op dat je de slaagkans van je bet (P) nooit overschat. Anders zal je al snel een veel te groot deel van je bankroll op het spel zetten. Als je zelf geen zin hebt in rekenwerk, kan je deze online Kelly calculator hiervoor gebruiken.

Veel professionele voetbalgokkers die het Kelly criterium gebruiken, bouwen liever wat meer zekerheid in. Zij houden bijvoorbeeld een percentage van 50%, 30% of nog minder aan van de uitkomst van de Kelly formule. Onderstaande grafiek is het resultaat van een simulatie weddenschappen met een kleine edge op de bookmaker volgens de optimale inzet. De x-as komt overeen met de procentuele groei van je bankroll en de y-as toont het aantal bets. Conclusie: de optimale inzet van 100% levert gemiddeld gezien het meeste winst op, maar brengt ook veruit het meeste risico met zich mee.

Bankroll management met het Kelly criterium aan 30%, 50% en 100%

Voorbeeld van het Kelly criterium

Je bankroll bedraagt €200 en je wil de optimale inzet bepalen voor een bet op Real Madrid – Barcelona. Je denkt dat de Blaugrana niet zullen verliezen in Bernabéu en schat de slaagkans van één of drie punten voor de bezoekers in op 55%. De odd van de bookmaker voor een dubbele kans weddenschap op een gelijkspel of overwinning voor Barça staat aan 2,00. Als we de Kelly formule invullen krijgen we het volgende:

 • ((1 x 0,55) – 0,45) / 1 = 0,10
 • B = 1
 • P = 0,55
 • Q = 0,45

Volgens de Kelly strategie moet je dus 10% van je bankroll oftewel €20 inzetten op X2. Als je weet dat het in feite niet aan te raden is om meer dan 5% van je bankroll op één wedstrijd te plaatsen, zie je meteen hoe agressief deze methode is. Om die reden verminder je de uitkomst van de Kelly formule met 30% en plaats je dus een bet van 3% oftewel €6 op Barcelona.

Nadelen van het Kelly criterium

x Voor beginners niet evident om de procentuele kans van een voorspelling te bepalen
Bij verkeerde inschattingen minder bescherming tegen een losing streak van weddenschappen
Erg agressieve strategie

Voordelen van het Kelly criterium

✓ Geschikt voor elke bankroll
✓ Naarmate je bankroll groeit/krimpt, stijgt/daalt ook je inzet in absolute getallen
✓ Houdt rekening met de odd waarop je inzet
✓ Vertelt exact hoeveel risico je al dan niet mag nemen
✓ Streeft maximale winst na
✓ Goeie strategie om snel winst te maken

Reactie plaatsen