Bankroll management met het taartmodel: hoe gaat het in zijn werk?
Bankroll management met het taartmodel
30 november 2018 

Bankroll management met het taartmodel

Bankroll management is één van de belangrijkste basisprincipes voor een succesvolle voetbalgokker. Als je gewoon op gevoel je inzet bepaalt, zal het vroeg of laat fout gaan omwille van deze ondoordachte strategie. Al snel zal je immers overmoedig veel inzetten of je inleg drastisch verhogen om een eerder verlies goed te maken. Daarom is het beter om te allen tijde bankroll management met behulp van het taartmodel toe te passen.

Inhoudsopgave

  1. Wat is een bankroll?
  2. Wat is bankroll management?
  3. Wat is het taartmodel?
  4. Voorbeeld van het taartmodel
  5. Nadelen van het taartmodel
  6. Voordelen van het taartmodel

Wat is een bankroll?

De term bankroll is overgewaaid uit de pokerwereld en verwijst simpelweg naar het totale bedrag dat jij als speler ter beschikking stelt om te gokken op voetbal. Als jij slechts één account hebt bij een bookmaker is je accountsaldo dus gelijk aan je bankroll. Heb je zoals aan te raden is echter een account bij meerdere aanbieders van voetbalweddenschappen? Dan dien je je saldo’s van de verschillende accounts bij elkaar op te tellen om je volledige bankroll te bekomen.

Wat is bankroll management?

Bankroll management is het strategisch beheren van geld dat voorzien is voor het inzetten op voetbalwedstrijden. Wie zijn bankroll goed managet, voorkomt dat hij op korte termijn bankroet kan gaan. Door stelselmatig slechts een klein gedeelte van je bankroll in te zetten, ben je zelfs gewapend tegen een stevige reeks van opeenvolgende foute weddenschappen.

Wij van Voetbalgok raden je aan om nooít meer dan 5% van je bankroll in te zetten op één wedstrijd. Op het eerste zicht lijkt dat misschien een terughoudende aanpak, maar op lange termijn ga je hier gegarandeerd van profiteren om gestaag winst te maken. Gokken op voetbal is namelijk een marathon en geen sprint.

Gokken op voetbal is een marathon en geen sprint

Wat is het taartmodel?

Het taartmodel is een vorm van bankroll management waarbij je totale budget in gelijke delen of units verdeeld wordt. De taart komt hierbij overeen met je volledige bankroll. Je kan zelf kiezen in hoeveel stukken je de taart wil verdelen. Des te meer stukken, des te meer zekerheid je inbouwt.

Zoals eerder aangehaald geven wij de voorkeur aan een minimale verdeling van 20 taartstukken. Hierbij komt elk stuk overeen met 5% van je bankroll. Als je de taart in minder units verdeelt, ga je al snel een te agressieve wedstrategie hanteren.

Het taartmodel bij bankroll management

Voorbeeld van het taartmodel

Onze bankroll bedraagt 100 euro en komt dus overeen met de volledige taart. Deze gaan we verdelen in 20 gelijke stukken of units, waardoor we nooit meer dan 5 euro op één weddenschap mogen plaatsen. Al is het zeker niet de bedoeling om áltijd een heel taartpunt in te zetten op één match. Je bent immers lang niet altijd even zeker van een weddenschap.

Als je 80% zeker bent van het slagen van je bet, zet je 8/10de stake van een taartpunt in. Als je daarentegen slechts 20% zeker bent van het slagen van je bet, zet je 2/10de stake van een taartpunt in. De kans van slagen bepaalt dus mee de inzet of stake. Onderstaand een handig overzicht:

  • Totale bankroll = 100 euro
  • Aantal taartstukken = 20 units van 5 euro
  • Opdeling per taartstuk / stakes:

1/10 taart = 0,50 euro
2/10 taart = 1 euro
3/10 taart = 1,5 euro
4/10 taart = 2 euro
5/10 taart = 2,5 euro
6/10 taart = 3 euro
7/10 taart = 3,5 euro
8/10 taart = 4 euro
9/10 taart = 4,5 euro
10/10 taart = 5 euro

Stel Manchester City neemt het in eigen huis op tegen laagvlieger Huddersfield Town. Je bent sterk overtuigd van een zege van de thuisploeg en schat de kans op een overwinning van The Citizens in op 80%. Je stake bedraagt in dit voorbeeld 8/10de van één unit en dus 4 euro.

Stel Chelsea staat voor de lastige verplaatsing naar Liverpool. The Blues hebben echter hun laatste 4 uitmatchen gewonnen en dus houd je toch rekening met nieuw puntengewin voor de ploeg van Maurizio Sarri. Omdat de match op Anfield afgewerkt wordt en Liverpool dit seizoen nog maar één keer verloor in eigen huis, schat je de kansen van Chelsea in op 20%. Je stake bedraagt in dit voorbeeld 2/10de van één unit en dus 1 euro.

Liverpool fans

Als je voortaan dus ergens “Club Brugge wint tegen Eupen 8/10” tegenkomt, betekent dat niét dat iemand 80% van zijn bankroll op een Brugse zege inzet. De juiste betekenis is dat er 80% van één taartstuk wordt ingelegd. Om welk bedrag het precies gaat, kan je onmogelijk berekenen. Je moet daarvoor immers eerst weten hoeveel de bankroll van de persoon in kwestie bedraagt alsook uit hoeveel units zijn taart bestaat.

Als jij het moeilijk vindt om te bepalen welke procentuele kans een team heeft om te winnen, kan je opteren voor een flat stake of vaste inzet. In dat geval bedraagt je inleg bijvoorbeeld steevast 3% van je bankroll. Aan te raden is een percentage tussen minimum 1 en maximum 5% van je totale budget.

Nadelen van het taartmodel

Geen kick zoals bij het inzetten van een groot bedrag op één match
Veel winst op korte termijn in verhouding tot je bankroll is niet mogelijk

Voordelen van het taartmodel

✓ Eenvoudig te begrijpen voor zowel beginners als professionele voetbalgokkers
✓ Geschikt voor elke bankroll
✓ Naarmate je bankroll groeit/krimpt, stijgt/daalt ook je inzet in absolute getallen
✓ Procentueel gezien blijft je inzet altijd hetzelfde
✓ Bescherming tegen een serieuze losing streak van weddenschappen
✓ Ideaal om onderling te communiceren over de procentuele kans dat een bet zal slagen
✓ Goeie strategie om op lange termijn gestaag winst te maken

Reactie plaatsen