arrow_drop_up arrow_drop_down
Bankroll management met het taartmodel
29 december 2018 
in Bloggen

Bankroll management met het taartmodel

Bankroll management met het taartmodel is het strategisch beheren van je centen voorzien voor voetbalweddenschappen met een proportionele of evenredige inzet. Deze gebruiksvriendelijke strategie is eenvoudig te begrijpen en biedt een handvol voordelen.

Inhoudsopgave

  1. Wat is het taartmodel?
  2. Voorbeeld van het taartmodel
  3. Nadelen van het taartmodel
  4. Voordelen van het taartmodel

Wat is het taartmodel?

Het taartmodel is een vorm van bankroll management waarbij je totale budget in gelijke delen of units verdeeld wordt. De taart komt hierbij overeen met je volledige bankroll. Je kan zelf kiezen in hoeveel stukken je de taart wil verdelen. Des te meer stukken, des te meer zekerheid je inbouwt.

Wij geven de voorkeur aan een minimale verdeling van 20 taartstukken. Hierbij komt elk stuk overeen met 5% van je bankroll. Als je de taart in minder units verdeelt, ga je al snel een te agressieve wedstrategie hanteren.

Het taartmodel bij bankroll management

Voorbeeld van het taartmodel

Onze bankroll bedraagt 100 euro en komt dus overeen met de volledige taart. Deze gaan we verdelen in 20 gelijke stukken of units, waardoor we nooit meer dan 5 euro op één weddenschap mogen plaatsen. Al is het zeker niet de bedoeling om áltijd een heel taartpunt in te zetten op één match. Je bent immers lang niet altijd even zeker van een weddenschap.

Als je 80% zeker bent van het slagen van je bet, zet je 8/10de stake van een taartpunt in. Als je daarentegen slechts 20% zeker bent van het slagen van je bet, zet je 2/10de stake van een taartpunt in. De kans van slagen bepaalt dus mee de inzet of stake. Onderstaand een handig overzicht:

  • Totale bankroll = 100 euro
  • Aantal taartstukken = 20 units van 5 euro
  • Opdeling per taartstuk / stakes:

1/10 taart = 0,50 euro
2/10 taart = 1 euro
3/10 taart = 1,5 euro
4/10 taart = 2 euro
5/10 taart = 2,5 euro
6/10 taart = 3 euro
7/10 taart = 3,5 euro
8/10 taart = 4 euro
9/10 taart = 4,5 euro
10/10 taart = 5 euro

Stel Manchester City neemt het in eigen huis op tegen laagvlieger Huddersfield Town. Je bent sterk overtuigd van een zege van de thuisploeg en schat de kans op een overwinning van The Citizens in op 80%. Je stake bedraagt in dit voorbeeld 8/10de van één unit en dus 4 euro.

Stel Chelsea staat voor de lastige verplaatsing naar Liverpool. The Blues hebben echter hun laatste 4 uitmatchen gewonnen en dus houd je toch rekening met nieuw puntengewin voor de ploeg van Maurizio Sarri. Omdat de match op Anfield afgewerkt wordt en Liverpool dit seizoen nog maar één keer verloor in eigen huis, schat je de kansen van Chelsea in op 20%. Je stake bedraagt in dit voorbeeld 2/10de van één unit en dus 1 euro.

Liverpool fans

Als je voortaan dus ergens “Club Brugge wint tegen Eupen 8/10” tegenkomt, betekent dat niét dat iemand 80% van zijn bankroll op een Brugse zege inzet. De juiste betekenis is dat er 80% van één taartstuk wordt ingelegd. Om welk bedrag het precies gaat, kan je onmogelijk berekenen. Je moet daarvoor immers eerst weten hoeveel de bankroll van de persoon in kwestie bedraagt alsook uit hoeveel units zijn taart bestaat.

Als jij het moeilijk vindt om te bepalen welke procentuele kans een team heeft om te winnen, kan je in plaats van deze proportionele wedstrategie opteren voor een vaste inzet of flat stake. In dat geval bedraagt je inleg bijvoorbeeld steevast 2,5% van je bankroll. Als je daarentegen een echte professional bent en nog een stukje gesofisticeerder te werk wil gaan dan het taartmodel is het Kelly criterium jou op het lijf geschreven.

Nadelen van het taartmodel

Geen kick zoals bij het inzetten van een groot bedrag op één match
Veel winst op korte termijn in verhouding tot je bankroll is niet mogelijk
x Voor beginners niet evident om de procentuele kans van een voorspelling te bepalen
Houdt geen rekening met de odd waarop ingezet wordt

Voordelen van het taartmodel

✓ Geschikt voor elke bankroll
✓ Naarmate je bankroll groeit/krimpt, stijgt/daalt ook je inzet in absolute getallen
✓ Procentueel gezien blijft je inzet altijd hetzelfde
✓ De mate waarin je al dan niet zeker bent van je voorspelling wordt mee in rekening genomen
✓ Bescherming tegen een serieuze losing streak van weddenschappen
✓ Ideaal om onderling te communiceren over de procentuele kans dat een bet zal slagen
✓ Goeie strategie om op lange termijn gestaag winst te maken

Reactie plaatsen