Moet je belastingen betalen over winsten met voetbalweddenschappen?
23 december 2018 

Moet je belastingen betalen over winsten met voetbalweddenschappen?

Sinds januari 2011 zijn online kansspelen en dus ook weddenschappen op voetbal geregulariseerd in België. Door deze legalisatie mag je bij aanbieders met een vergunning van de Belgische Kansspelcommissie naar hartenlust gokken in een beschermde omgeving. De keerzijde van de medaille is dat er belastingen aan te pas komen. Elke ingezette euro kan op drie manieren belast worden. Zo heb je de vennootschaps- of inkomstenbelasting, de belasting over de toegevoegde waarde (BTW) en de kansspelbelasting. We maken in dit artikel een duidelijk onderscheid tussen kansspelbelasting voor organisatoren en kansspelbelasting voor spelers.

Ladbrokes is de beste bookmaker voor voetbalweddenschappen in België! Klik HIER om er een account aan te maken en profiteer van vele boosted odds.

Kansspelbelasting voor organisatoren in België

In België is voor kansspelbelasting een speciaal tarief van 11% vastgesteld door de overheid. De aanbieders van online voetbalweddenschappen dienen deze heffing op zich te nemen en betalen 11% belasting over de werkelijke brutomarge (het verschil tussen de som van alle inzetten en uitbetalingen).

Bookmakers moeten in België 11% kansspelbelasting betalen

Een voorbeeldje maakt veel duidelijk. Stel dat er in totaal €1.000 is ingezet op de voetbalmatch KRC Genk – AA Gent. Achteraf blijkt dat er €980 uitbetaald moet worden aan de spelers die hun weddenschap correct hadden. De resterende €20 gaat naar de online bookmaker, maar over dit bedrag betaalt de organisator 11% kansspelbelasting en ook nog omzetbelasting na afdracht van de BTW. Meteen ook de reden waarom er in België slechts ruimte is voor een beperkt aantal aanbieders van voetbalweddenschappen.

Bet777

Kansspelbelasting voor spelers in België

Maar hoe zit het nu voor jou als speler? Stel dat je tijdens het WK voetbal maar liefst €5.000 gewonnen hebt. Dan betaal je in principe geen belastingen op deze gokwinst en is de uitgekeerde som dus een netto-bedrag. “In ons land zijn de winsten uit pronostiekwedstrijden, weddenschappen op paardenkoersen, casinospelen en tombola’s en loterijen helemaal vrijgesteld van belastingen”, verduidelijkt Jef Wellens (fiscalist bij Wolters Kluwer) in een interview met De Tijd. Deze winst moet met andere woorden niét aangegeven worden in de personenbelasting.

Spelers moeten in België géén kansspelbelasting betalen

Verandert de zaak als een professionele voetbalgokker stelselmatig geld verdient met het voorspellen van voetbalwedstrijden? Spreken we dan niet over een bijna voltijdse bezigheid en een beroepsinkomen dat aangegeven moet worden? “De kwalificatie van beroepsinkomen acht ik alleen mogelijk voor inkomsten uit wedstrijden waar zowel kunde als een geluksfactor een rol spelen, denk maar aan pokerwedstrijden. Gokken op voetbaluitslagen beantwoordt daar niet aan”, besluit Wellens.

Opgelet: bovenstaande uitleg is álleen van toepassing op legale bookmakers in België die een F1+-vergunning verkregen hebben bij de Belgische Kansspelcommissie. Als je speelt bij een illegale aanbieder van voetbalweddenschappen zal je wél belastingen over je winsten moeten betalen (als je al effectief uitbetaald wordt). Komt daar nog eens bij dat je een strafbaar feit pleegt door bewust te spelen bij een niet-gereguleerde bookmaker. Dit kan je een boete opleveren tot maar liefst €200.000 en in het slechtste geval zelfs een gevangenisstraf van een maand tot drie jaar. Daarom bericht Voetbalgok uitsluitend over legale organisatoren.

Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down