arrow_drop_up arrow_drop_down
26 april 2019 
in Nieuws

Belgische tennisser biecht gokverhaal op en wordt 1 maand geschorst

In de voetbalwereld komen er geregeld gokverhalen naar boven, maar in het tennis is het probleem zowaar nog hardnekkiger. Voor criminelen die zich bezighouden met matchfixing is het immers veel eenvoudiger om één tennisser te overtuigen om een wedstrijd te verliezen dan elf voetbalspelers. Net zoals in de voetballerij mogen ook tennissers niet gokken op hun eigen wedstrijden of die van anderen. Benjamin D’Hoe was hier niet van op de hoogte, maar stapte zelf naar de Tennis Integrity Unit om uit de biecht te klappen.

De 22-jarige Belg gaf uit eigen beweging toe dat hij tussen 31 januari en 26 februari 2017 zo’n 900 bets geplaatst had op tenniswedstrijden (257 in totaal). De nummer 386 op de ITF-ranking kreeg uiteindelijk 6 maanden schorsing opgelegd (waarvan 5 maanden voorwaardelijk) en een boete van 3.000 dollar (waarvan 2.500 dollar met uitstel). Vanaf 24 mei is hij weer speelgerechtigd.

“In 2017 had ik 3 weken lang een account op Unibet“, vertelt D’Hoe aan Sporza. “Ik wist toen eigenlijk niet dat je als tennisspeler geen geld mocht inzetten op matchen van andere spelers. Ik was op dat moment ook geen profspeler, want ik stond maar rond plaats 1.200 op de wereldranglijst. Tijdens die 3 weken heb ik 900 bets geplaatst op in totaal 257 matchen. Maar dat ging telkens maar om bedragen van 10 à 20 eurocent. Plots las ik ergens dat je niet mocht gokken op tennismatchen, waarna ik mijn account meteen verwijderd heb.”

“Toen ik vorig jaar in december las dat andere tennisspelers geschorst werden voor min of meer gelijkaardige dingen die ik gedaan had, ben ik naar de Tennis Integrity Unit gestapt. Ik heb hen uitgelegd dat ik de regels niet kende en op wedstrijden had ingezet. De Tennis Integrity Unit heeft dan een onderzoek gevoerd, waaruit bleek dat het niet om matchfixing ging. Het ging enkel om die inzetten op die 257 matchen en daarvoor krijg ik nu 1 maand schorsing. Sinds die periode heb ik nooit meer geld ingezet op sportwedstrijden”, besluit D’Hoe.

Reactie plaatsen