arrow_drop_up arrow_drop_down
14 maart 2019 
in Bloggen

Wanneer maakt een bookmaker verlies?

Bookmakers zijn geen liefdadigheidsinstellingen, maar commerciële bedrijven. Het liefst van al zouden ze dan ook winst maken bij elke aangeboden weddenschap. Daarom hanteren ze uitbetalingspercentages die variëren van 85 tot 98% afhankelijk van de wedstrijd waar het om gaat. Aan de hand van het ‘balance the books’-principe trachten bookies om een even grote inzet te bekomen op een thuisoverwinning, een gelijkspel en een uitzege. In dat geval wordt er immers ongeacht de uitkomst van de match sowieso winst gemaakt. In theorie stemt die winst overeen met de marge van de bookmaker, maar in de praktijk loopt het soms toch enigszins anders…

In een resultaatgerichte business als het voetbalgokken draait alles om de lange termijn, maar op korte termijn maken bookmakers net zoals voetbalgokkers wel eens verlies. Af en toe neemt een aanbieder van voetbalweddenschappen een ‘positie’ in. Stel Standard en Gent nemen het tegen elkaar op en de specialisten van de bookmaker hebben er veel vertrouwen in dat de Buffalo’s niet gaan winnen op Sclessin. Dan kan er beslist worden om de odd van Gent doelbewust hoger te zetten dan initieel gepland.

Die gunstige quotering zal meer bets op een uitoverwinning met zich meebrengen, waardoor er geen sprake meer is van een gegarandeerde winst omwille van een onevenwichtige inzet op de drie verschillende uitkomsten. Als achteraf blijkt dat Gent effectief niet kan winnen, zal de bookmaker uiteraard meer geld in het laatje krijgen dan de standaard marge. Maar voetbal is geen exacte wetenschap en dat maakt het spelletje net zo interessant. Wanneer Gent tóch wint, zal de bookmaker namelijk verlies lijden op deze weddenschap.

Voetbalgokkers kunnen bookmakers ook nachtmerries bezorgen door te profiteren van informatie vooraleer deze de markt heeft bereikt. Als jij via een betrouwbare bron te weten bent gekomen dat de beloften van Zulte Waregem op maandagavond met 7 A-kernspelers zullen aantreden tegen Charleroi, wordt een bet op Essevee natuurlijk extra interessant. Zolang de bookmaker deze cruciale kennis niet heeft, zullen de odds logischerwijs niet de juiste kansenverhoudingen weergeven en ligt er veel value op Zulte.

Eén van de grootste verliezen ooit voor de bookmakers was de onverwachte titel van Leicester City in 2016. Vóór het Premier League seizoen van start ging, kreeg je namelijk 5.000 keer je inleg voor een bet op het kampioenschap van The Foxes. In België worden de aanbieders van voetbalweddenschappen ook wel eens wakker met een financiële kater. Sporadisch pakt een op het eerste gezicht onhaalbare combinatie weddenschap goed uit. Zo won Davy bij Betfirst zomaar even €225.971,99 met een inzet van amper €19.

Davy V. wint op 14 maart 2018 maar liefst 225.971 euro met een combi weddenschap

Tijdens het WK in Rusland was de groepsmatch tussen België en Tunesië er dan weer eentje om snel te vergeten voor de bookmakers. De Rode Duivels wonnen op 23 juni 2018 met 5-2 van de Tunesiërs en dat hadden heel wat supporterende Belgen zien aankomen na de eenvoudige 3-0 tegen Panama. Gevolg: een hele lading afgesloten weddenschappen in het voordeel van de Rode Duivels en dus een disproportionele inzet over de drie uitkomsten heen. Als Tunesië verrast had of zelfs bij een gelijkspel was het een hoogdag geweest voor alle Belgische bookmakers, maar nu werd deze match een verlies van alles bij elkaar meer dan 1,5 miljoen euro.

De wedstrijd tussen België en Tunesië bezorgde de Belgische bookmakers een flinke financiële kater

Reactie plaatsen