arrow_drop_up arrow_drop_down
12 april 2019 
in Nieuws

Verbreekt Victor Campenaerts straks het werelduurrecord van Bradley Wiggins?

Victor Campenaerts is on a mission. De 27-jarige Belg van Lotto Soudal bereidt zich momenteel minutieus voor op zijn werelduurrecord op 16 april. Klopt hij straks sir Bradley Wiggins? Of loopt het tegen de verwachtingen in alsnog mis?

Een werelduurrecord is in feite evenveel wetenschap als fietsen. Uiteraard moet je een aardig stukje kunnen tijdrijden, maar het zijn wel degelijk de details die het verschil maken. Om één specifiek voorbeeld uit te lichten is de luchtweerstand enorm belangrijk. Bij Wiggins – die in Londen het record behaalde in 2015 – was de luchtdruk 1.036 hectopascal en dat is zeer ongunstig omdat de druk op het lichaam zo het grootst is. Komt daar nog eens bij dat er 5.000 toeschouwers aanwezig waren bij de Brit, hetgeen de vochtigheid de hoogte instuwt.

Campenaerts zal in het Mexicaanse Aguascalientes op de trappers duwen bij een luchtdruk van zo’n 800 hectopascal. Dat levert hem volgens De Standaard zomaar even een geschenk op van 2,4 kilometer ten opzichte van Wiggins. Met een maandenlange voorbereiding en het aanvallen van het record op hoogte zou de Brit volgens wetenschappers tot 2,7 kilometer verder hebben kunnen rijden. Qua toeschouwers zal het bij Campenaerts beperkt blijven tot een 50-tal. Kwestie van de vochtigheid niet onnodig te laten toenemen, remember?

Net omdat Campenaerts en zijn entourage zo ontzettend goed voorbereid zijn, verwachten wij dat onze landgenoot de 54,526 kilometer van Wiggins van de tabellen zal vegen. Sterker nog, wij denken dat hij minstens 55 kilometer zal afleggen. Bij bookmaker Unibet kan je inzetten op het al dan niet slagen van de recordpoging. “Ja” staat op het moment van schrijven aan notering 1,40 en “Nee” aan odd 2,70. Als hij om welke reden dan ook géén poging onderneemt voor woensdag 17 april 20 uur is de weddenschap ongeldig en krijg je je centen terug. Véél succes Vocsnor!

Reactie plaatsen