Waarom de cash out functie in 95% van de gevallen een slecht idee is
arrow_drop_up arrow_drop_down
28 februari 2019 

Waarom de cash out functie in 95% van de gevallen een slecht idee is

Doorwinterde voetbalgokkers zijn er ongetwijfeld al mee in aanraking gekomen: de cash out functie. Als je een weddenschap geplaatst hebt, kan je er haast niet naast kijken. De bookmaker biedt je tijdens de wedstrijd quasi voortdurend een gegarandeerd bedrag aan dat je onmiddellijk kan laten uitbetalen in ruil voor de opschorting van je bet. De aangeboden som varieert naargelang het matchverloop. Als de ploeg waarop jij hebt ingezet een voorsprong beet heeft, gaat het bedrag de hoogte in. Omgekeerd werkt het natuurlijk net hetzelfde. Maar is het – ongeacht de hoogte van het bedrag – wel slim om hierop in te gaan?

Bij recreatieve gokkers is de cash out functie een populaire tool omdat ze de kans willen verkleinen dat hun weddenschap helemaal niets oplevert, maar in feite is dit een verre van optimale keuze. Om te begrijpen waarom dat zo is, moet je eerst weten hoe het cash out bedrag berekend wordt. Het gaat hierbij om de verhouding tussen je potentiële winst en de live odd op het moment dat je deze raadpleegt.

Een voorbeeld: Racing Genk trekt naar Sclessin en is de underdog op bezoek bij Standard. De notering voor een uitoverwinning bedraagt daardoor 3,0. Jij denkt desondanks dat de Limburgers een goede kans maken om te winnen en zet voor de wedstrijd van start gaat €100 in op Genk. Aan het rustsignaal ziet het er goed uit voor je, de bezoekers leiden immers met 0-1. De realtime odd is op dat moment 1,50.

Als we de marge van de bookmaker – die onderdeel uitmaakt van de odds – buiten beschouwing laten, kunnen we een ‘eerlijke’ cash out prijs bekomen door de potentiële winst te delen door de live odd.

Een eerlijke cash out prijs berekenen doe je aan de hand van de volgende formule:

  • potentiële winst / live odd

In het geval van Genk zou een eerlijke cash out prijs aan de rust dus gelijk zijn aan €300 / 1,50 = €200. Vanzelfsprekend zal je in werkelijkheid zelden deze som voorgeschoteld krijgen. Ondanks het feit dat een bookmaker al een marge heeft op de odds zal hij in de meeste gevallen namelijk nog een extra percentage nemen op de voorgestelde cash out prijs.

In ons voorbeeld van Standard – Genk zou pakweg €190 of minder worden aangeboden als gegarandeerde uitbetaling. Meteen ook de reden waarom het accepteren van de cash out prijs nefast is voor je winst op lange termijn. Het is beter om gewoon het eindresultaat van je bet af te wachten om zo de dubbele marge van de bookmaker te vermijden.

Is de cash out functie dan echt nooít bruikbaar?

Ondanks het besproken nadeel kan de cash out functie in uitzonderlijke gevallen tóch zijn nut hebben. Stel je had voor aanvang van het seizoen 2015-2016 voor €10 ingezet dat Leicester City kampioen zou worden. Met een waanzinnige odd van 5.000 kon deze weddenschap je maar liefst €50.000 opleveren.

Zeven wedstrijden voor het einde van het seizoen stortte de odd in elkaar richting 2,0. Een eerlijke cash out prijs zou hier €25.000 zijn, maar de meeste bookmakers boden je ‘slechts’ €20.000 aan. In zo’n geval kan je de aangeboden som wel degelijk overwegen, zeker als je normaal gesproken eerder kleine bedragen inzet.

Het rationele denkpatroon waarbij we beseffen dat het accepteren van de cash out prijs op lange termijn nefast is voor je winstgevendheid ruimt hier plaats voor het grote geld op korte termijn. De kans dat je met een odd van 5.000 nogmaals in zo’n bevoorrechte situatie terechtkomt is immers quasi nihil.

Heel zelden is de aangeboden cash out prijs van een weddenschap hoger dan de realtime odds die concurrerende bookmakers aanbieden. In dat geval ligt de cash out prijs boven de ‘eerlijke prijs’ (potentiële winst / live odd) en is het aangeraden om hier gebruik van te maken. Vervolgens kan je het verkregen bedrag onmiddellijk inzetten bij de bookmaker die een betere notering aanbiedt voor een hogere return.

Reactie plaatsen