arrow_drop_up arrow_drop_down
2 april 2019 
in Nieuws

Deschacht & co krijgen goed nieuws over gokzaak

Olivier Deschacht, Laurent Henkinet, Tuur Dierckx en Knowledge Musona kunnen opgelucht ademhalen. De vier profvoetballers zullen namelijk niet geschorst worden nadat ze betrapt werden op ongeoorloofd gokgedrag. Het bondsparket onderzocht evenwel die mogelijkheid, maar de zaak is volgens de woordvoerder van de voetbalbond verjaard. Dat meldt Het Nieuwsblad.

Hoewel in artikel B1404 van het bondsreglement duidelijk vermeld staat dat het spelers “ten strengste verboden is – op straffe van sancties die kunnen gaan tot de schrapping opgelegd door de bevoegde bondsinstanties – deel te nemen aan weddenschappen, met als doel zich te verrijken, op de wedstrijden van de clubs van hun afdeling of andere wedstrijden waarbij hun club belang heeft” gaan Deschacht, Henkinet, Dierckx en Musona toch vrijuit. Een gevolg van de algemene verjaringstermijn van twee jaar die bij de voetbalbond geldt.

Het viertal komt er dus vanaf met een boete, die eerder al opgelegd werd. Deschacht moest daarbij met 24.000 euro het diepst in de buidel tasten. “De volgehouden ontkenning door Olivier en de verschuiving van de schuld naar zijn broer Xavier is niet gepast”, oordeelde de rechtbank in februari. “Het kan niet aanvaard worden dat een bekende professionele voetballer met een bloeiende carrière zich niet houdt aan dit eenvoudig na te leven verbod. Weddenschappen afsluiten op de wedstrijden van een eigen team kan niet.”

Dierckx (toen Club Brugge, nu Waasland-Beveren), Henkinet (toen Waasland-Beveren, nu OHL) en Musona (toen KV Oostende, nu door Anderlecht verhuurd aan Lokeren) kregen twee jaar geleden al een boete van de Belgische Kansspelcommissie. Dierckx moest 6.000 euro betalen, Henkinet en Musona elk 3.000 euro. Hun boete was lager dan die van Deschacht omdat ze enerzijds hun gokgedrag toegaven en omdat ze anderzijds niet op een nederlaag van de eigen club hadden gegokt.

Reactie plaatsen