arrow_drop_up arrow_drop_down
31 december 2018 

Opgelet: bookmakers houden je in de gaten

Neen, er is echt geen enkele goeie reden om als Belg een account aan te maken bij een bookmaker zonder vergunning van de Belgische Kansspelcommissie. Eerst en vooral is de kans reëel dat je winsten niet uitbetaald worden bij een illegale aanbieder van voetbalweddenschappen. Daarnaast pleeg je simpelweg een strafbaar feit door bewust te spelen bij een niet-gereguleerde bookmaker. Dit kan je in het slechtste geval een boete opleveren van honderdduizenden euro’s en zelfs een gevangenisstraf van enkele jaren. Alsof dat allemaal nog niet erg genoeg is, word je mogelijk ook nog eens bespioneerd van achter je eigen computerscherm.

Inhoudsopgave

 1. Wat is iesnare?
 2. Is Iesnare op mijn device geïnstalleerd?
 3. Iesnare verwijderen

Wat is iesnare?

Iesnare is een zogenoemd reputatie management systeem ontwikkeld door het bedrijf iovation. De bookmakers die er gebruik van maken zijn er als de kippen bij om te roepen dat ze de software gebruiken om fraude met gestolen identiteiten of creditcards te voorkomen. Een nobele gedachte, maar volgens een hele hoop geruchten is er meer aan de hand.

Fraude met gestolen identiteiten of creditcards

Zo zou iesnare ook gebruikt worden om te checken bij welke organisatoren van kansspelen je allemaal een account hebt. De volgende stap is dat je wedgedrag over de bookmakers heen geanalyseerd wordt. Probeer je op onrechtmatige wijze een bonus vrij te spelen? Of ben je aan het sure betten? Dan is de kans groot dat je op basis van deze digitale vingerafdruk van je surfgedrag gelimiteerd wordt. In het slechtste geval wordt je account zelfs volledig gesloten.

Is Iesnare op mijn device geïnstalleerd?

Als je een account opent bij een bookmaker die gebruikmaakt van iesnare wordt er zonder dat je het beseft een programma gedownload naar je desktop, laptop, gsm, tablet of eender welk ander device. Dit staat weliswaar in de algemene voorwaarden van de online aanbieder beschreven, maar ze weten zelf ook dat geen kat die ellenlange teksten doorleest.

Is Iesnare op mijn device geïnstalleerd?

Om te controleren of iesnare op jouw device geïnstalleerd is, kan je de volgende test doen:

 1. Navigeer naar de zoekfunctie van je device en zoek naar ‘mpsnare’
 2. Als iesnare op je systeem geïnstalleerd is, komen de volgende folders wellicht uit de bus:
  #mpsnare.iesnare.com
  #ci-mpsnare.iovation.com
  mpsnare.iesnare.com
  ci-mpsnare.iovation.com

Niets gevonden? Houden zo! In dat geval is de kans namelijk groot dat jij enkel bij legale bookmakers in België actief bent. In ons land wordt iesnare normaal gesproken niet gebruikt omdat sure betten hier quasi onmogelijk is.

Iesnare verwijderen

Als je iesnare wil verwijderen, kan je op meerdere manieren te werk gaan. Let wel op dat het louter deleten van de software in de meeste gevallen niet zal volstaan. Bij het volgende bezoek aan de bookmaker zal het hardnekkige programma zich immers opnieuw in je device proberen te nestelen. Er zijn echter oplossingen om iesnare voor eens en altijd te blokkeren, hetgeen uitvoerig uitgelegd wordt op deze Engelstalige website en in dit filmpje.

Reactie plaatsen