Wat zijn decimale, fractionele en Amerikaanse odds bij voetbalweddenschappen?

Home » Wat zijn decimale, fractionele en Amerikaanse odds bij voetbalweddenschappen?

Europese of decimale odds? Britse of fractionele noteringen? Of toch maar Amerikaanse quoteringen? Wie begint met voetbalwedden doet er goed aan om te weten hoe online bookmakers hun ‘prijzen’ bepalen. Zo kan je namelijk meteen ook berekenen hoeveel winst je al dan niet maakt. Voetbalgok helpt je op weg…

Inhoudsopgave

  1. Wat zijn odds bij voetbalweddenschappen?
  2. Wat zijn Europese of decimale odds?
  3. Wat zijn Britse, Engelse of fractionele odds?
  4. Wat zijn Amerikaanse odds?

Vooraleer we van start gaan met onze uitleg willen we je er graag attent op maken dat odds, noteringen en quoteringen allen synoniemen zijn. Ze betekenen dus exact hetzelfde en worden quasi overal op internet door elkaar gebruikt. Heel af en toe spreekt men ook van een factor of prijs.

Wat zijn odds bij voetbalweddenschappen?

Een odd is een waarde die door de aanbieder van een weddenschap bepaald wordt. Bookmakers doen daarvoor een beroep op zogenaamde odd compilers of traders. Zij proberen zo goed mogelijk in te schatten wat de kans is dat ploeg x of y wint en plakken vervolgens een getal op de verschillende quoteringen. Hoe hoger het getal, hoe kleiner de kans op die uitkomst. Ze houden daarbij onder meer rekening met:

 • De krachtsverhoudingen
 • Resultaten uit het verleden
 • De stand in het klassement
 • Schorsingen
 • Blessures

Van zodra de noteringen bepaald zijn, kunnen deze echter nog veranderen naarmate de wedstrijd dichterbij komt. Als Lionel Messi zich een dag voor de match tegen Real Madrid blesseert, zal de odd voor FC Barcelona stijgen. Als er omwille van dit blessurenieuws massaal wordt ingezet op een overwinning van De Koninklijke, zal de bookmaker deze quotering laten dalen. Op die manier dekt de aanbieder van voetbalweddenschappen zich in voor een groot verlies. Bij live weddenschappen zijn de noteringen zelfs voortdurend in beweging.

Lionel Messi speelt met FC Barcelona tegen Real Madrid

Naast het bepalen van de odds is het voor de bookmaker van groot belang om de inzetverhouding op een wedstrijd in te schatten. Hoeveel mensen zullen er op de thuisploeg, een gelijkspel of de uitploeg gokken? Als dit goed in kaart wordt gebracht, is er ongeacht het resultaat van de match winst voor de bookie. Hoe dan ook zijn er zelfs voor aanbieders van voetbalweddenschappen geen garanties. Soms pakt de inzetverhouding immers helemaal anders uit dan verwacht, waardoor er meer uitbetaald dan geïncasseerd wordt.

Wat zijn Europese of decimale odds?

In België en bij uitbreiding in heel Europa zijn Europese of decimale odds het meest gebruikelijk. Op onderstaande afbeelding zien we hier voorbeelden van voor een voetbalweekend in de Jupiler Pro League.

Europese of decimale odds met de Jupiler Pro League als voorbeeld

Als we een blik werpen op bovenstaande Europese of decimale odds valt het op dat Genk (1,22) de laagste notering krijgt en Cercle Brugge (12,00) de hoogste. De bookmaker verwacht met andere woorden dat de thuisploeg vlot zal winnen. Ook Club Brugge (1,35) en Standard (1,40) zijn zwaar favoriet.

Als je wil berekenen wat het verwachtingspercentage van de bookmaker is, kan je de volgende formule gebruiken:

 • 100 / odd = verwachtingspercentage

Volgens deze berekening heeft Genk 82% kans om te winnen, is er 14% kans op een gelijkspel en moet Cercle het doen met 8%. Het verwachtingspercentage is een handig hulpmiddel om de quoteringen van de bookmaker aan je eigen verwachtingen af te toetsen. Is het je trouwens al opgevallen dat de som van de percentages geen 100% is? Dat komt omdat elke bookmaker een marge neemt die rond de 5% ligt.

Als je wil berekenen hoeveel je kan winnen met je gok, gebruik je de volgende formule:

 • inzet x odd = uitbetaling

Met een inzet van 10 euro bedraagt de uitbetaling 12,20 euro bij een overwinning van Genk, 70 euro voor een gelijkspel en 120 euro bij een zege van Cercle. Merk hierbij op dat je inleg deel uitmaakt van het berekende uitbetaalde bedrag.

Wat zijn Britse, Engelse of fractionele odds?

De Britse of fractionele odds worden gekenmerkt door breuken en zijn vooral populair bij de Engelsen. Elders in de wereld vinden ze deze vorm van noteringen eerder omslachtig. Al is het in feite veel eenvoudiger dan ’t er op het eerste zicht uitziet…

Britse, Engelse of fractionele odds met de Jupiler Pro League als voorbeeld

Bij het bekijken van bovenstaande Britse of fractionele odds lijkt het wel een zootje ongeregeld. Wat betekent pakweg 7/20 (lees: zeven tegen twintig) als quotering voor Club Brugge? De noemer komt overeen met de inleg die nodig is om het bedrag van de teller in de wacht te slepen. Bij een inzet van 20 euro maak je dus 7 euro winst. In het geval van Zulte Waregem staat er 7/1 (lees: zeven tegen één). Een inleg van één euro levert hier met andere woorden zeven euro winst op.

Als je wil berekenen hoeveel je kan winnen met je gok, gebruik je de volgende formule:

 • inzet x teller/noemer = winst

Met een inzet van 10 euro bedraagt de winst 3,50 euro bij een overwinning van Club Brugge, 45 euro voor een gelijkspel en 70 euro bij een zege van Zulte. Merk hierbij op dat je inleg géén deel uitmaakt van de berekende winst. Vanzelfsprekend krijg je deze wel uitbetaald. In feite gaat het dus om een uitbetaling van 13,50 euro (winst Club Brugge), 55 euro (gelijkspel) of 80 euro (winst Zulte Waregem).

Wat zijn Amerikaanse odds?

In de Verenigde Staten zien ze het naar goede gewoonte allemaal wat groter en dat is in de wereld van online voetbalweddenschappen niet anders. De Amerikaanse odds weerspiegelen namelijk hoeveel je kan winnen met een inzet van 100 dollar (positief getal) of hoeveel je moet inzetten voor een winst van 100 dollar (negatief getal). Vanzelfsprekend mag je ook meer of minder dan 100 dollar inleggen. In ons voorbeeld gaat het echter om euro’s.

Amerikaanse odds met de Jupiler Pro League als voorbeeld

Als er een duidelijke favoriet is, worden de Amerikaanse odds weergegeven als een negatief getal. Hier is dat enkel het geval bij Club Brugge (-286), Standard (-250) en Genk (-455). Wanneer de krachtsverhoudingen tussen de ploegen dicht(er) bij elkaar liggen én bij een gelijkspel zien we een positief getal. De waarde is zowel bij een negatief als positief getal altijd meer dan 100.

Als je wil berekenen hoeveel je kan winnen met je gok, gebruik je de volgende formules:

 • Negatief getal: inzet / odd als positief getal x 100 = winst
 • Positief getal: inzet x odd / 100 = winst

Met een inzet van 10 euro bedraagt de winst 4 euro bij een overwinning van Standard, 39 euro voor een gelijkspel en 67 euro bij een zege van Eupen. Merk hierbij op dat je inleg géén deel uitmaakt van de berekende winst. Vanzelfsprekend krijg je deze wel uitbetaald. In feite gaat het dus om een uitbetaling van 14 euro (winst Standard), 49 euro (gelijkspel) of 77 euro (winst Eupen).

Bij legale bookmakers in België staan de decimale odds normaal gesproken automatisch geactiveerd. Is dit niet het geval, dan kan je de fractionele noteringen of Amerikaanse quoteringen altijd nog aanpassen naar Europese exemplaren.

Bron printscreens ter illustratie van de decimale, fractionele en Amerikaanse odds: Unibet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De Beste Bookmakers
4,5 rating
De eerste aanbieder van online sportweddenschappen in België. Bekend om haar prachtige website en grote aanbod.
4,0 rating
Dankzij Bet777 kan je door middel van livestreams gratis kijken naar de Serie A, de Eredivisie, de MLS, Roland Garros, de US Open, de Euroleague en nog zoveel meer!
4,8 rating
Bij Ladbrokes vind je interessante (meervoudige) weddenschappen aan erg voordelige noteringen. Dankzij deze extra boost kan je je winst proberen te maximaliseren.
3,8 rating
Unibet is de meest bekende aanbieder van voetbalweddenschappen in België. Ze nemen ook het voortouw in verantwoord wedden.
Voetbalgok
© Copyright 2021 Voetbalgok | Een website van Marketing10