Wat is het verschil tussen de openings- en sluitingsprijs bij bookmakers?
arrow_drop_up arrow_drop_down
4 februari 2019 

Wat is het verschil tussen de openingsprijs en sluitingsprijs bij bookmakers?

Wie regelmatig wedt op voetbalwedstrijden weet dat de noteringen van bookmakers serieus kunnen schommelen. De openingsprijs is quasi nooit gelijk aan de sluitingsprijs en daar zijn diverse redenen voor. Een winstgevende voetbalgokker probeert altijd om de sluitingsprijs te verslaan.

Stel er is net een weekendje voetbal achter de rug en de bookmaker bereidt de quoteringen voor de volgende lading competitiewedstrijden voor. Hoe gaan ze hierbij dan te werk? De openingsprijs – ook wel de opening line genoemd – is het resultaat van álle informatie die op dat moment voorhanden is. Denk hierbij aan een grondige statische analyse, blessures, schorsingen, de vorm van de ploeg, tactiek, historische prestaties, het thuisvoordeel, extrasportieve zaken die een invloed kunnen hebben op de club en ga zo maar door.

Bookmakers analyseren clubs tot op het bot

Van zodra de openingsprijzen online staan, zullen deze zich in de loop der tijd aanpassen naargelang de sommen geld die worden ingezet op de mogelijke uitkomsten. Als de bookmaker pakweg de winstkans van Club Brugge tegen Anderlecht onderschat, zullen slimme wedders vanwege de beschikbare value inzetten op blauw-zwart. Het resultaat daarvan is dat de odd van Club zal dalen en de quotering van Anderlecht zal stijgen. Op die manier wordt de prijs van Anderlecht interessanter, met meer bets op RSCA tot gevolg. Dit is het “balance the books”-principe dat aanbieders van voetbalweddenschappen hanteren.

Des te meer geld er wordt ingezet op een wedstrijd, des te meer kans er is dat alle inefficiënties weggewerkt zijn. De sluitingsprijs – ook wel de closing line genoemd – is dan ook de beste weergave van de kansverhoudingen. Op dat moment is alle beschikbare informatie over de wedstrijd immers gekend, inclusief de opstellingen die een uur voor de aftrap bekendgemaakt worden. Een winstgevende voetbalgokker tracht altijd om de sluitingsprijs te verslaan. Als jij een bet plaatst op Club aan openingsprijs 2,25 en de sluitingsprijs bedraagt 2,00 heb je ongeacht de uitkomst een goeie weddenschap gedaan met een expected value van 12,5% (exclusief de marge van de bookmaker).

Reactie plaatsen