arrow_drop_up arrow_drop_down
Wat is profitability bij voetbalwedden?
27 november 2018 
in Bloggen

Wat is profitability bij voetbalwedden?

Profitability is voor veel professionele voetbalgokkers dé indicator bij uitstek om het succes van hun weddenschappen te meten. Hierbij wordt er in kaart gebracht wat de algehele financiële beloning van je wedactiviteiten is.

Inhoudsopgave

  1. Wat is profitability?
  2. Betrouwbaarheid van profitability
  3. Profitability berekenen
  4. Praktisch nut van profitability

Wat is profitability?

Profitability is een Engelse term die verwijst naar de bekwaamheid van een voetbalgokker om winst te maken. Zonder profitability kunnen je weddenschappen op lange termijn niet overleven. Het begrip meet de verhouding tussen het rendement van je bets en je verloren centen. Een profitability groter dan 0 is positief, terwijl een negatief kengetal weinig goeds voorspelt. Bij een profitability van exact 0 heb je niets gewonnen of verloren en dus break-even gedraaid. Meestal wordt profitability echter uitgedrukt in een percentage.

Betrouwbaarheid van profitability

De profitability van een voetbalwedder is pas betrouwbaar van zodra deze pakweg 200 weddenschappen heeft afgesloten. Hoe groter de sample, des te betrouwbaarder. Op korte termijn kan de profitability enorm schommelen en wegen factoren als geluk of pech veel te hard door. Op lange termijn vlakken deze elementen uit en krijgen we een veel beter beeld van hoe goed iemand is in het voorspellen van voetbalwedstrijden. De populariteit van de profitability als graadmeter is onder meer te danken aan het feit dat het voor iedereen hetzelfde is. Je kan je resultaat dus perfect met anderen vergelijken.

Profitability berekenen

Stel je beslist om te investeren in een bankroll van 2000 euro om te gokken op voetbal. Je plaatst in de zes maanden die daarop volgen 250 weddenschappen met een inzet van 20 euro per bet: 139 stuks zijn correct, 111 fout. Je totale verlies bedraagt dus 2220 euro. De totale uitbetaling bedraagt 5700 euro. Het netto-resultaat is eenvoudig te berekenen: 5700 – 5000 = 700 euro winst. Maar hoe zit het wat betreft profitability?

Je profitability berekenen doe je aan de hand van de volgende formule:

  • netto-resultaat / som van al je verlies

Je netto-resultaat is zoals eerder aangehaald 700 euro winst en je totale verlies is 2220 euro.

700 / 2220 = 0,3153

Je profitability bedraagt 0,3153 en is dus positief omdat het groter dan 0 is. Concreet wil dit zeggen dat je tegenover elke verloren euro 0,32 cent winst hebt gemaakt: 2220 (som van al je verlies) x 0,3153 (profitability) is namelijk 700 (winst).

Om je profitability in percentage weer te geven gebruik je de volgende formule:

  • (netto-resultaat / som van al je verlies) x 100

In dit geval heb je dus een profitability van 31,53%.

Praktisch nut van profitability

Een groot deel van alle voetbalgokkers kijkt enkel en alleen naar de winst die er al dan niet gemaakt wordt. Meestal zelfs op korte termijn, waardoor je onmogelijk kan inschatten of je een goeie wedstrategie hanteert. Om die reden is het sterk aan te raden om al je bets overzichtelijk op te schrijven, zodat je na een deftige sample kan nagaan hoe je scoort op het vlak van profitability. Vergeet daarnaast zeker niet om ook je yield en ROI waardes in kaart te brengen.

Reactie plaatsen