arrow_drop_up arrow_drop_down
Wat is ROI of return on investment bij voetbalwedden?
27 november 2018 

Wat is ROI of return on investment bij voetbalwedden?

ROI? Return on investment? Als jij het als voetbalgokker in Keulen hoort donderen, wordt het tijd om daar verandering in te brengen. Stel je hebt 100 weddenschappen geplaatst en 60 daarvan zijn correct. In dat geval  heb je een win rate van 60%, maar dit vertelt nog helemaal niets over je winstgevendheid. Misschien waren de 60 juiste bets namelijk vooral op erg lage noteringen en heb je alsnog verlies gemaakt in totaal. Schrijf daarom al je weddenschappen overzichtelijk op en bepaal vervolgens op basis van je ROI of je een positief of negatief rendement behaald hebt.

Inhoudsopgave

    1. Wat is ROI of return on investment?
    2. Betrouwbaarheid van ROI
    3. ROI berekenen
    4. Praktisch nut van ROI

Wat is ROI of return on investment?

ROI – voluit return on investment – staat letterlijk voor het rendement op een investering. Het is een Engelse term die overgewaaid is uit de zakenwereld. Soms spreekt men ook van rate of return. Het verhoudingsgetal dat de ROI uitdrukt wordt door voetbalgokkers gebruikt om na te gaan of hun geïnvesteerde kapitaal na verloop van tijd gedaald of gestegen is. Een voetbalgokker met een ROI groter dan 0 is winstgevend. Een verlieslatende speler zal daarentegen op een negatief kengetal stuiten. Bij een ROI van exact 0 heb je niets gewonnen of verloren en dus break-even gedraaid. Meestal wordt de ROI echter uitgedrukt in een percentage.

Betrouwbaarheid van ROI

De ROI van een voetbalwedder is niet helemaal betrouwbaar omdat de bankroll waarmee begonnen wordt te doorslaggevend is. Een speler kan bijvoorbeeld net evenveel winst als jou gemaakt hebben, maar zijn ROI-percentage kan desondanks een stuk hoger of lager liggen dan dat van jou. Een klein startkapitaal zorgt al snel voor een hoge ROI en een groot startkapitaal brengt eerder een lagere waarde met zich mee. Breng je ROI dus vooral voor jezelf in kaart en bij voorkeur op lange termijn, niet om vergelijkingen met anderen te maken.

ROI berekenen

Stel je beslist om te investeren in een bankroll van 2000 euro om te gokken op voetbal. Je plaatst in de zes maanden die daarop volgen 250 weddenschappen met een inzet van 20 euro per bet. De totale uitbetaling bedraagt 5700 euro. Het netto-resultaat is eenvoudig te berekenen: 5700 – 5000 = 700 euro winst. Maar hoe zit het wat betreft de ROI?

Je ROI berekenen doe je aan de hand van de volgende formule:

  • netto-resultaat / investering

Je netto-resultaat is zoals eerder aangehaald 700 euro winst en je investering is gelijk aan de bankroll waarmee je begonnen bent: 2000 euro.

700 / 2000 = 0,35

Je ROI is groter dan 0 en dus weet je alvast dat je een winstgevende voetbalgokker bent. Concreet wil dit zeggen dat je met elke geïnvesteerde euro 0,35 cent winst hebt gemaakt: 2000 (investering) x 0,35 (ROI) is namelijk 700 (winst).

Om je ROI in percentage weer te geven gebruik je de volgende formule:

  • (netto-resultaat / investering) x 100

In dit geval heb je dus een ROI van 35%. Dat wil zeggen dat je op een half jaar tijd een pure winst van 35% hebt gemaakt. Als je op die manier voortgaat, zal je ROI logischerwijs alleen maar stijgen doorheen de tijd.

Praktisch nut van ROI

Bij ROI of return on investment wordt er na verloop van tijd in kaart gebracht hoe je ’t er vanaf hebt gebracht ten opzichte van de bankroll waarmee je begonnen bent. Zo merk je meteen of je al dan niet op de goede weg bent en kan je bijsturen waar nodig. Desondanks worden de begrippen yield en profitability in de gokwereld als een veel betere manier aanzien om te berekenen hoe succesvol iemand is met wedden op voetbal.

Reactie plaatsen