Wat is een sure bet of weddenschap met gegarandeerde winst?
26 november 2018 

Wat is een sure bet of weddenschap met gegarandeerde winst?

Een sure bet is in het Nederlands een weddenschap met gegarandeerde winst. Ja, dat lees je goed: een pronostiek die je niét kan verliezen. Dat klinkt natuurlijk enorm aantrekkelijk (en dat is het voor alle duidelijkheid ook), maar toch moet je op je hoede zijn voor enkele valkuilen die hiermee gepaard kunnen gaan. Voetbalgok legt het graag voor je uit.

Inhoudsopgave

 1. Wat is een sure bet?
 2. Berekenen van een sure bet aan de hand van een voorbeeld
 3. Valkuilen bij een sure bet

Wat is een sure bet?

Een sure bet of weddenschap met gegarandeerde winst zorgt ervoor dat je – ongeacht de uitslag – meer geld krijgt uitbetaald dan je hebt ingezet. Maar hoe komt een sure bet nu precies tot stand? Elke bookmaker heeft zijn eigen odd compilers. Het is de taak van die mensen om zo goed mogelijk proberen in te schatten wat de kans is dat ploeg x of y wint. Vervolgens plakken ze een getal op de verschillende noteringen.

Vanzelfsprekend zijn de odd compilers van bijvoorbeeld Unibet het niet altijd eens met die van Ladbrokes of Betfirst. Daardoor kunnen de quoteringen op een wedstrijd sterk van elkaar verschillen. Op zo’n moment kan er sprake zijn van een sure bet. Binnen één en dezelfde bookmaker zal dit logischerwijs nooit voorkomen. Daarom is het van cruciaal belang om bij meerdere betrouwbare Belgische bookmakers een account aan te maken.

Ladbrokes is onze favoriete bookmaker voor voetbalweddenschappen in België! Klik HIER om er een account aan te maken en profiteer van vele boosted odds.

Berekenen van een sure bet aan de hand van een voorbeeld

In eerste instantie gaan we je een sure bet met twee uitkomsten laten zien. Om zeker te zijn van je winst zullen er dus ook twee weddenschappen geplaatst moeten worden. Stel dat Club Brugge het in eigen huis opneemt tegen Anderlecht. De over/under 2,5 goals noteringen bij Unibet en Ladbrokes zijn als volgt:

Je ziet wellicht meteen dat dit een uitermate gunstige situatie is. Een inzet van 10 euro op zowel de over 2,5 goals bij Unibet als de under 2,5 goals bij Ladbrokes levert immers een gegarandeerde winst op.

Als er 3 of meer doelpunten vallen tijdens Club – Anderlecht krijg je 21 euro uitbetaald en heb je 1 euro winst. Wanneer beide ploegen in totaal 2 doelpunten of minder scoren, bedraagt de uitbetaling 22 euro en heb je 2 euro winst. Een schamel bedrag, maar als je pakweg 1000 euro op beide inkomsten had ingezet zou de winst 100 (over 2,5 goals) of 200 (under 2,5 goals) euro bedragen.

Bet777

Daarnaast bestaat er ook een sure bet met drie uitkomsten. De odds voor de 1×2 weddenschap Club – Anderlecht zijn bijvoorbeeld als volgt:

 1. Club Brugge wint:
  • Unibet: 1,85
   Ladbrokes: 1,95
  • Betfirst: 1,75
 2. Gelijkspel:
  • Unibet: 3,55
  • Ladbrokes: 3,70
   Betfirst: 4,00
 3. Anderlecht wint:
   Unibet: 4,50
  • Ladbrokes: 4,236
  • Betfirst:4,11

Het valt je op dat de noteringen voor deze wedstrijd nogal uiteenlopend zijn bij Unibet, Ladbrokes en Betfirst. Maar hoe weet je nu met zekerheid dat het hier om een sure bet gaat? Daarvoor ga je eerst op zoek naar de hoogste quotering voor winst Club Brugge, gelijkspel en winst Anderlecht. Des te meer odds van verschillende bookmakers je met elkaar vergelijkt, des te beter.

Als je wil berekenen of er sprake is van een sure bet gebruik je de volgende formule:

 • som van (1 / odd) per mogelijke uitkomst moet < 1 zijn

In dit voorbeeld betekent dat: (1 / 1,95) + (1 / 4,00) + (1 / 4,50) =  0,985. Er is dus sprake van een sure bet, want de uitkomst is kleiner dan 1. Hoe lager dit cijfer, hoe beter.

Als je resultaat < 1 is en je wil berekenen welk percentage winst er te behalen valt, gebruik je de volgende formule:

 • 1 – ((som van (1 / odd)) x 100 = winstpercentage

Bij deze sure bet valt er 1 – 0,985 x 100 = 1,5% winst te behalen. Hoe hoger dit cijfer, hoe beter. De meeste sure bets hebben een winstpercentage tussen 2 en 5%, al zijn er geregeld ook weddenschappen met een gegarandeerde winst van 5 tot 10%.

Als je wil berekenen welk deel van je inzet je op elk van de drie mogelijke uitkomsten moet plaatsen, gebruik je de volgende formule:

 • geplande inzet / odd

Om gebruik te maken van deze sure bet met drie uitkomsten verdeel je een geplande inzet van 500 euro als volgt:

 1. Effectief inzetten op Club Brugge wint:
  • (500 / 1,95) = 256,41 euro
 2. Effectief inzetten op gelijkspel:
  • (500 / 4,00) = 125 euro
 3. Effectief inzetten op Anderlecht wint:
  • (500 / 4,50) = 111,11 euro

Belangrijk om hierbij op te merken is dat je effectieve inzet altijd lager zal liggen dan je geplande inzet. In dit voorbeeld willen we maximum 500 euro inzetten, maar in feite zetten we dus 256,41 + 125 + 111,11 = 492,52 euro in. Het verschil tussen je geplande en effectieve inzet is je winst. In dit voorbeeld is de uitbetaling bij elke uitkomst zo’n 500 euro, waardoor we dus een gegarandeerde winst van 7,48 euro opstrijken. Dit bedrag komt overeen met het eerder berekende winstpercentage van 1,5%. Als jij geen zin hebt om de berekeningen zelf uit te voeren, kan je bij deze sure bet calculator terecht.

Sure bet calculator met Club - Anderlecht als voorbeeld

Valkuilen bij een sure bet

Nu je begrijpt wat een sure bet is, willen we je toch ook even wijzen op de risico’s die ermee gepaard kunnen gaan. Deze strategie van wedden vereist namelijk een grote oplettendheid om geen dure foutjes te maken. Om die reden is de sure bet eerder geschikt voor gevorderde voetbalgokkers.

Valkuilen bij een sure bet

Hoge inzet voor een beperkte winst

Eerst en vooral moet je ervoor zorgen dat je bankroll bij elke bookmaker voldoende groot is. Je wil immers niet meemaken dat je bij Unibet en Ladbrokes al hebt ingezet op je sure bet, terwijl je er vervolgens pas achterkomt dat je niet voldoende geld hebt staan op je Betfirst-account. Weddenschappen met gegarandeerde winst zijn tijdelijk van aard en dus is het aan te raden om snel en accuraat te handelen van zodra je er eentje opmerkt.

Om het te winnen bedrag aantrekkelijk te maken, is een hoge inzet vereist in ruil voor een relatief beperkte winst. Daartegenover staan echter centen waar je 100% zeker van bent. En als we de vergelijking maken met de rentes bij de bank is het winstpercentage bij een sure bet nog zo slecht helemaal niet…

Tijdrovend en zeldzaam

Het zoeken naar een sure bet kan veel tijd in beslag nemen omdat ze erg zeldzaam zijn. Zeker in het legale Belgische circuit van voetbalweddenschappen komen ze niet vaak voor. Op die manier kan het een eentonig klusje worden dat je niet lang volhoudt.

Buiten de landsgrenzen zijn sure bets wél dik gezaaid. Zo zijn er speciale services zoals Odds Portal die je continu op de hoogte houden van weddenschappen met gegarandeerde winst. Vergeet echter niet dat het voor Belgen illegaal is om te spelen bij bookmakers die niet over een licentie van de Belgische Kansspelcommissie beschikken.

Valkuilen bij een sure bet

Dalende odds

Sure bets blijven geen volledige dagen beschikbaar. Weddenschappen met een hoge gegarandeerde winst kunnen al na enkele minuten door de bookmakers ongedaan gemaakt worden door het laten dalen van de odds. Sure bets met een lager winstpercentage kunnen daarentegen enkele uren online staan. Als veel gokkers hier gebruik van maken, zal echter ook deze bet na verloop van tijd verdwijnen door het principe van vraag en aanbod. Zo dekken de bookies zich in voor een groot verlies. Het grootste risico hier is dus een dalende odd nét op het moment dat jij je inzet wil plaatsen. Dat is vooral een probleem als je inleg bij een andere bookmaker wel al geaccepteerd is.

Valkuilen bij een sure bet

Limieten

Wanneer een bookmaker opmerkt dat je voortdurend winst aan het maken bent, kunnen ze je limieten opleggen. Vanaf dat moment bedraagt jouw maximuminzet bijvoorbeeld nog maar 50 euro per weddenschap. Een sure bet met een hoge inzet valt zo in het water. Al kan je de bookmaker waarbij je gelimiteerd bent natuurlijk altijd nog inruilen voor een andere.

Valkuilen bij een sure bet

Geannuleerde weddenschappen

In de kleine lettertjes van elke bookmaker staat dat ze het recht hebben om een weddenschap te annuleren. Vanzelfsprekend moet hier wel een reden voor zijn. Zo zijn er in het verleden wel eens aanbieders van voetbalweddenschappen geweest die een bet ongeldig verklaarden omwille van een “duidelijke fout bij de odds”. Je weddenschap is dan void, waardoor je je inleg terugkrijgt.

Gebeurt de annulatie van de weddenschap nét bij de bookmaker waarbij je had ingezet op de correcte uitkomst, dan maak je vanzelfsprekend verlies. In het andere geval heb je extra veel geluk. De winst van je sure bet wordt dan namelijk gespijsd met een terugbetaalde inzet waar je vooraf niet op gerekend had.

Transactiekosten

Last but not least zijn er de transactiekosten die roet in het eten kunnen gooien. Als jij steevast gebruikmaakt van sure bets met een winstpercentage van 2%, ben je alsnog verlieslatend wanneer de kosten op een uitbetaling 2,5% bedragen bij de bookmaker in kwestie. Gelukkig zijn er tegenwoordig heel wat Belgische bookmakers die géén commissie in rekening brengen wanneer je geld van je account wil afhalen.

Valkuilen bij een sure bet

Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down