arrow_drop_up arrow_drop_down
14 maart 2019 

Hoe bereken je het uitbetalingspercentage van een bookmaker?

Wie geregeld wedt op voetbalwedstrijden weet dat de odds verschillen per bookmaker. Bijgevolg variëren ook de uitbetalingspercentages per aanbieder van sportweddenschappen. Staar je bij het berekenen hiervan echter niet blind op één wedstrijd of competitie. Binnen één en dezelfde bookmaker verschillen de payout rates immers per aangeboden weddenschap. Een voorbeeld maakt alles duidelijk.

Uitbetalingspercentage berekenen

In de Champions League nemen Bayern München en Liverpool het tegen elkaar op in de Allianz Arena. De 1×2 quoteringen van deze wedstrijd zijn als volgt:

  • Unibet: 2,24 – 3,55 – 3,40
  • Ladbrokes: 2,20 – 3,50 – 3,40
  • Bet777: 2,20 – 3,45 – 3,35

Als je het uitbetalingspercentage per bookmaker wil berekenen, gebruik je de volgende formule:

payback rate formula

p = uitbetalingspercentage
o= odd voor thuisoverwinning
o= odd voor gelijkspel
o= odd voor uitoverwinning

In ons voorbeeld van Bayern München – Liverpool krijgen we bijgevolg de volgende uitbetalingspercentages:

  • Unibet: 97,82%
  • Ladbrokes: 96,68%
  • Bet777: 95,89%

Als we het uitbetalingspercentage van een weddenschap berekenen, weten we de marge van de bookmaker. Bij deze Bayern München – Liverpool keert Unibet voor elke ingelegde €100 er €97,82 uit. Bij Ladbrokes is dat €96,68 en bij Bet777 €95,89.

Des te hoger de odds, des te hoger het uitbetalingspercentage, des te lager de marge van de bookmaker, des te beter voor ons als voetbalgokkers.

Je kan deze payout rates echter niet veralgemenen voor de bookmakers in kwestie, ze verschillen immers per aangeboden weddenschap. De laatste jaren worden de verschillen tussen de uitbetalingspercentages bij online aanbieders van voetbalweddenschappen kleiner omwille van de toegenomen concurrentie.

Hoe worden uitbetalingspercentages bepaald?

In het algemeen liggen de uitbetalingspercentages bij de meest populaire voetbalwedstrijden het hoogst. Champions League matchen zoals Bayern München – Liverpool worden door elke bookmaker aangeboden en daar is de concurrentie dan ook het grootst. Met te lage odds zou je dan al snel door de mand vallen. Een vrouwenwedstrijd in Mexico – die lang niet op elke goksite beschikbaar is – zal een veel lager uitbetalingspercentage hebben van bijvoorbeeld 88%.

Een Mexicaanse vrouwenwedstrijd zal een lager uitbetalingspercentage hebben dan een Champions League match

De voorspelbaarheid van de uitkomst speelt eveneens een rol bij het bepalen van het uitbetalingspercentage. Ploegen als Bayern München en Liverpool worden intensief gevolgd en hebben dus weinig geheimen voor de gespecialiseerde werknemers van de bookmakers.

Over een Mickey Mouse-competitie (een kleine en minder bekende competitie) is daarentegen veel minder informatie bekend. Bijgevolg is de kans een stuk groter dat de odds van de bookmaker niet de juiste kansenverhoudingen weerspiegelen. Meteen ook de reden waarom de bookmaker een grotere marge wil voor het aanbieden van een wedstrijd die geen internationale rol van betekenis speelt.

Uitbetalingspercentage automatisch laten berekenen

Vanzelfsprekend is het niet evident om handmatig de uitbetalingspercentages te berekenen voor elke weddenschap waar je interesse in hebt. Deze automatische payback rate calculator doet dat vervelende klusje in jouw plaats!

Het uitbetalingspercentage bij Unibet voor de match Bayern München - Liverpool

Je kan deze uitbetalingspercentage calculator ook gebruiken om op zoek te gaan naar een sure bet of weddenschap met gegarandeerde winst. In dat geval is het uitbetalingspercentage groter dan 100%. Dit zal echter enkel van toepassing zijn als je odds van verschillende bookmakers met elkaar gaat vergelijken. Binnen één en dezelfde aanbieder zal dit namelijk nooit voorkomen.

In dit geval is er sprake van een sure bet of weddenschap met gegarandeerde winst

Reactie plaatsen