arrow_drop_up arrow_drop_down
Welke soorten voetbalweddenschappen bezorgen je meer winst bij online bookmakers?
15 november 2018 

Welke soorten voetbalweddenschappen bezorgen je meer winst bij online bookmakers?

Een 1×2 weddenschap? Booking points? Een parlay? Een each way weddenschap? Europese en Aziatische handicaps? Voetbalweddenschappen bestaan er in alle vormen en maten, waardoor je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Voetbalgok schetst op deze pagina een handig overzicht van de verscheidene wedmogelijkheden bij online bookmakers en verduidelijkt de winstmogelijkheden met concrete voorbeelden. We beginnen eenvoudig, maar naarmate ons lijstje vordert komen ook de doorgewinterde gokkers aan hun trekken.

Inhoudsopgave

 1. Wat is een 1×2 weddenschap of straight bet?
 2. Wat is een enkelvoudige weddenschap of single bet?
 3. Wat is een combi weddenschap of parlay?
 4. Wat is een systeemweddenschap?
 5. Wat is een live weddenschap?
 6. Wat is een dubbele kans of double chance weddenschap?
 7. Wat is een draw no bet of ongeldig bij gelijkspel weddenschap?
 8. Wat is een BTS of beide teams scoren weddenschap?
 9. Wat is een rust/eindstand weddenschap?
 10. Wat is een over/onder weddenschap of over/under bet?
 11. Wat is een even/oneven weddenschap of even/odd bet?
 12. Wat is een correcte score weddenschap?
 13. Wat is een kaartpunten of booking points weddenschap?
 14. Wat is een head-to-head of H2H weddenschap?
 15. Wat is een outright weddenschap?
 16. Wat is een 3-way of Europese handicap?
 17. Wat is een 2-way of Asian handicap?
 18. Wat is een scorecast & wincast weddenschap?
 19. Wat is een each way weddenschap?

Wat is een 1×2 weddenschap of straight bet?

De 1×2 weddenschap is de meest bekende en ook de vaakst gespeelde weddenschap. De term 1×2 stamt af van een tijd waarin er nog geen sprake was van online bookmakers. Als je destijds op een match wilde inzetten, was er geen andere optie dan je voorspellingen op een formulier van de lokale wedmakelaar aan te duiden. Achter elke wedstrijd stonden drie kolommen: de eerste vinkte je aan als je van mening was dat de thuisploeg zou winnen (1), de tweede kolom kwam overeen met een gelijkspel (x) en de derde voorspelde een zege voor de uitploeg (2). Een 1×2 weddenschap staat dus simpel uitgelegd voor een inzet op thuisploeg – gelijkspel – uitploeg. Je kan de vergelijking maken met tennis, waarbij er sprake is van een 1-2 weddenschap. Eén van de twee tennissers zal de match winnen, aangezien een gelijkspel uitgesloten is.

Gokformulier van de lokale wedmakelaar

Opgelet: de 1×2 weddenschap heeft alleen betrekking op de uitslag na de reguliere speeltijd (90 minuten + blessuretijd). Wanneer de ploeg waarop jij inzet verlengingen of strafschoppen nodig heeft om te winnen, is je 1×2 bet foutief. Het resultaat op het einde van de tweede helft was dan immers een gelijkspel. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen in de knock-outfase van een WK. Je kan in dat geval ook op zoek gaan naar een ‘to qualify’ weddenschap. Op die manier zet je in op de ploeg die volgens jou doorgaat naar de volgende ronde. Het maakt dan niet uit of er gewonnen wordt in de reguliere speeltijd, in de verlengingen of zelfs pas na het nemen van penalty’s.

Voorbeeld van een 1×2 weddenschap

België speelt tegen IJsland en de 1×2 quoteringen zijn: 1,20 – 7,50 – 17,00. Op papier zijn de Rode Duivels uiteraard de grote favoriet en daardoor levert een inzet van 10 euro op de Belgen slechts een uitbetaling van 12 euro op. Bij een overwinning van België maak je in dit geval dus 2 euro winst. Verwacht jij echter een gelijkspel en is dit ook effectief het geval, dan krijg je 75 euro uitbetaald. Een zege van het IJslands voetbalelftal levert het meeste op omdat het ook de minst waarschijnlijke uitkomst is. Met een inzet van 10 euro bedraagt de uitbetaling maar liefst 170 euro als je voorspelling uitkomt.

1x2 weddenschap met België - IJsland als voorbeeld

Wat is een enkelvoudige weddenschap of single bet?

Een enkelvoudige weddenschap bestaat uit het wedden op één aspect van een voetbalwedstrijd. Dat kan een voorspelling van de uitslag zijn, maar evenzeer een inzet op het aantal doelpunten of kaarten. Zolang je wedstrookje maar een enkele weddenschap bevat, is er sprake van een single bet. De eventuele winst wordt altijd berekend door het ingezette bedrag te vermenigvuldigen met de desbetreffende odd. Professionele gokkers zweren bij enkelvoudige weddenschappen als basis voor een winstgevende strategie op lange termijn.

Voorbeeld van een enkelvoudige weddenschap

Atlético Madrid heeft een sterke thuisreputatie, maar duwt meestal pas ná het rustsignaal echt het gaspedaal in. Het is je namelijk opgevallen dat Los Colchoneros vooral in de tweede helft vlot de weg naar doel vinden. Ook tegen FC Barcelona verwacht je één of meer doelpunten van de thuisploeg na de pauze. Om die reden plaats je dan ook een enkelvoudige weddenschap op “Thuisploeg scoort – 2e Helft: Ja” aan quotering 2,00.

Enkelvoudige weddenschap met Atlético Madrid - Barcelona als voorbeeld

Wat is een combi weddenschap of parlay?

We spreken van een combi of combinatie weddenschap wanneer twee of meer tips toebehoren aan één en dezelfde bet. Het grote voordeel hiervan is dat de odds met elkaar vermenigvuldigd worden en het te winnen bedrag dus ook een stuk hoger oploopt in vergelijking met allemaal aparte enkelvoudige weddenschappen. Het grote nadeel is dan weer dat je parlay verliezend is bij één foute voorspelling. Zelfs al heb je pakweg 7 van de 8 wedstrijden wél correct ingeschat.

Om zichzelf een beetje in te dekken plaatsen bookmakers een limiet op het aantal voorspellingen dat een multi weddenschap mag bevatten. Bij de meeste bookies is dat twaalf stuks, anderen laten tot twintig combinaties toe. Een combi of accumulator weddenschap is erg populair omdat je zelfs met een klein bedrag enorm veel geld in de wacht kan slepen. Sommigen vergelijken het met op de lotto spelen. Ze zetten enkele euro’s in en kunnen tot honderdduizenden euro’s winnen.

Voorbeeld van een combi weddenschap

Een mooi voorbeeld van een combi weddenschap is het verhaal van Davy V. De Oost-Vlaamse voetballiefhebber volgde naar eigen zeggen gewoon zijn instinct en slaagde erin om op 14 maart 2018 zomaar even 225.971,99 euro te winnen door 19 wedstrijden juist te voorspellen bij Betfirst. Zijn inleg bedroeg amper 19 euro. Onderstaand zie je het wedformulier van Davy V. alsook een foto waarop hij met zijn prachtige winst pronkt. Eind 2017 deed een Britse 58-jarige huisvrouw nog straffer door 574.278,41 pond (zo’n 651.000 euro) te verdienen met een inleg van 1 schamele pond (zo’n 1,7 euro) op 12 matchen.

Combi weddenschap met Davy V. als voorbeeld

Davy V. wint op 14 maart 2018 maar liefst 225.971 euro met een combi weddenschap

Wat is een systeemweddenschap?

Een systeemweddenschap is een variant op de combinatie weddenschap. In plaats van één combinatie in zijn geheel worden je voorspellingen opgesplitst in meerdere kleine combinaties. Het grote voordeel hiervan is dat je niet al je selecties juist moet hebben om winst te maken. Het aantal mogelijke systeemweddenschappen is afhankelijk van het aantal voorspelde uitkomsten.

Voorbeeld van een systeemweddenschap

Je staat voor een nieuw voetbalweekend in de Jupiler Pro League en denkt dat Standard, Oostende en Anderlecht hun wedstrijd zullen winnen. Je zou kunnen opteren voor een combi weddenschap, maar hebt de laatste tijd al meermaals gevloekt omdat één team je in de steek liet en je parlay daardoor foutief was. Om meer zekerheid in te bouwen kies je voor een 2/3 systeemweddenschap van 30 euro, waarbij dus minstens twee van de drie voorspellingen correct moeten zijn. De opbouw van je voorspelling is nu als volgt:

 • 10 euro wordt ingezet op Standard en Oostende: 10 x 1,42 x 2,60 = 36,92 euro
 • 10 euro wordt ingezet op Standard en Anderlecht: 10 x 1,42 x 2,05 = 29,11 euro
 • 10 euro wordt ingezet op Oostende en Anderlecht: 10 x 2,60 x 2,05 = 53,30 euro
 • De maximale potentiële winst is 36,92 + 29,11 + 53,30 = 119,33 euro.

Stel dat Standard het laat afweten, maar Oostende en Anderlecht wél de drie punten pakken. In dat geval maak je alsnog 23,30 euro winst.

In onderstaand voorbeeld komt “Enkelvoudigen” overeen met drie aparte single weddenschappen, terwijl “Treble” één gewone combinatie weddenschap is. Voor de 2/3 systeemweddenschap kiezen we voor “Dubbel”. De termen “Trixie”, “Patent” en nog tal van andere begrippen komen uitgebreid aan bod in onze overzichtelijke systeemweddenschappen gokgids met verklarende tabellen. Ook de zogenaamde “banker” wordt op deze pagina besproken.

Systeemweddenschap met Standard, Oostende en Anderlecht als voorbeeld

Wat is een live weddenschap?

Een live weddenschap is niets meer of minder dan een voorspelling tijdens een wedstrijd. Tussen het eerste en het laatste fluitsignaal kan je in realtime inzetten op allerhande weddenschappen: wie scoort het volgende doelpunt? Wie krijgt de volgende corner? Maar ook veel van de pre-match weddenschappen blijven beschikbaar, weliswaar met fluctuerende odds naargelang de wedstrijdgebeurtenissen.

Het grote voordeel hierbij is dat je live kan meekijken hoe de twee ploegen het er vanaf brengen. Is de thuisploeg constant in de aanval en hangt er een doelpunt in de lucht? Dan kan je een live weddenschap op het thuisspelende team overwegen. Velen vinden deze gokvariant erg prettig omdat ze al snel te weten komen of hun voorspelling juist is.

Voorbeeld van een live weddenschap

Op een regenachtige maandagavond is je oog gevallen op Panama – El Salvador, een kampioenschapswedstrijd bij de U20. Pre-game zag je dat de notering voor favoriet Panama op slechts 1,25 stond. Je vond het sop de kool niet waard en besloot om de live af te wachten. Na ruim een uur voetballen heb je gezien wat je vooraf al verwachtte: de thuisploeg is beduidend sterker dan de bezoekers. Desondanks staat de brilscore nog altijd op het bord. Aan odd 1,68 vind je deze bet wél aantrekkelijk en dus zet je live in op Panama.

Live weddenschap met Panama - El Salvador als voorbeeld

Wat is een dubbele kans of double chance weddenschap?

In tegenstelling tot een 1×2 weddenschap – waarbij er drie mogelijke uitkomsten zijn – kenmerkt een dubbele kans weddenschap zich door twee mogelijke resultaten samen te nemen. Zo kan je kiezen voor 1x (de thuisploeg wint of een gelijkspel), x2 (een gelijkspel of de uitploeg wint) of 12 (de thuis- of uitploeg wint). Als één van de twee gekozen uitkomsten klopt, win je. De kans dat je weddenschap correct is wordt zo groter, maar vanzelfsprekend staat hier een lagere notering tegenover.

Voorbeeld van een dubbele kans weddenschap

Nederland neemt het op tegen Frankrijk en je denkt dat Les Bleus aan het langste eind zullen trekken. De match wordt echter in de Johan Cruijff ArenA gespeeld en dus zit je toch met een beetje twijfels. De hevige fans van Oranje kunnen hun ploeg misschien wel naar een gelijkspel schreeuwen. In zo’n geval kies je voor een dubbele kans x2, waarbij je weddenschap juist is als de wedstrijd op een gelijkspel eindigt of Frankrijk wint. De notering hiervoor bedraagt 1,41.

Dubbele kans weddenschap met Nederland - Frankrijk als voorbeeld

Wat is een draw no bet of ongeldig bij gelijkspel weddenschap?

Als je jezelf wil indekken voor een gelijkspel en dit niet ten koste van een lagere odd wil laten gaan, is een draw no bet weddenschap een goede keuze. In dit geval voorspel je enkel en alleen of de thuis- of uitploeg wint. Bij een draw krijg je je inleg terug.

Voorbeeld van een draw no bet weddenschap

KRC Genk zit in een goeie flow en speelt in de Europa League tegen Malmö FF. Je hebt vertrouwen in de Limburgse club en overweegt een 1×2 weddenschap op Genk aan quotering 2,15. Na wat opzoekwerk valt het je op dat de Zweedse ploeg in eigen huis niet vaak verliest op het Europese toneel. Een gelijkspel zit er dus misschien wel in… De dubbele kans x2 levert met notering 1,30 te weinig op naar je zin en dus is een draw no bet weddenschap op Genk aan odd 1,55 beter geschikt.

Draw no bet of ongeldig bij gelijkspel weddenschap met Malmö - Genk als voorbeeld

Wat is een BTS of beide teams scoren weddenschap?

De BTS of beide teams scoren weddenschap is doodeenvoudig. Het volstaat om de vraag “Zullen beide ploegen scoren?” met ‘Ja’ of ‘Nee’ te beantwoorden.

Doelman ranselt de bal uit zijn goal

Voorbeeld van een BTS weddenschap

Gibraltar en Armenië vinden allebei moeilijk de weg naar doel en dus verwacht je allesbehalve een doelpuntenkermis wanneer beide teams elkaar bekampen. De BTS ‘Nee’ aan factor 1,58 is hier dan ook een logische keuze.

BTS weddenschap met Gibraltar - Armenië als voorbeeld

Wat is een rust/eindstand weddenschap?

De rust/eindstand weddenschap – ook wel HT/FT of half time/full time genoemd – is een combinatie van twee 1×2 weddenschappen op dezelfde wedstrijd: eentje voor de ruststand en eentje voor de eindstand. Beide voorspellingen moeten correct zijn om je bet winnend af te sluiten.

Voorbeeld van een rust/eindstand weddenschap

Standard wil zo snel mogelijk de top 6 induiken en moet daarvoor voorbij Eupen zien te geraken. Je verwacht een kolkend Sclessin en Rouches die de Panda’s van bij de eerste minuut bij de keel zullen grijpen. In dit geval kan je een rust/eindstand Standard/Standard (ook wel 1-1 genoemd) aan notering 2,06 overwegen.

Rust eindstand weddenschap met Standard - Eupen als voorbeeld

Wat is een over/onder weddenschap of over/under bet?

Bij een over/onder weddenschap – soms ook afgekort als O/U – ga je voorspellen of een bepaalde gebeurtenis in een wedstrijd meer of minder dan een bepaald aantal keren zal voorkomen. Meestal wordt er ingezet op het totaal aantal doelpunten in de reguliere speeltijd, waarbij de 2,5 lijn erg populair is. Andere varianten van deze weddenschap zijn het aantal kaarten, corners, schoten op doel,… De mogelijkheden zijn eindeloos en verschillen van bookmaker tot bookmaker.

De over/onder weddenschap lijkt op het eerste zicht misschien een beetje vreemd omdat er met halve goals gewerkt wordt. Een half doelpunt kan je immers niet scoren. Toch is het erg eenvoudig: over 2,5 goals betekent namelijk niets anders dan drie doelpunten of meer en vice versa. Bij deze weddenschap variant worden alle doelpunten van beide teams bij elkaar opgeteld. Het maakt dus niet uit of de thuis- of uitploeg scoort of wie de match wint.

Voorbeeld van een over/onder weddenschap

Kroatië speelt tegen Spanje en je verwacht een gesloten wedstrijd met weinig doelpunten. In dat geval zou je voor de meest gebruikelijke over/onder weddenschap kunnen kiezen in de vorm van de under 2,5 waarvoor je 1,73 keer je inzet krijgt. De under 1,50 (één goal of minder) levert 3,30 keer je inleg op en de under 0,5 (geen doelpunten) levert zomaar even 10 keer je inzet op.

Over onder weddenschap met Kroatië - Spanje als voorbeeld

Wat is een even/oneven weddenschap of even/odd bet?

De even/oneven weddenschap heeft betrekking op het totaal aantal doelpunten in een wedstrijd. Als je de goal(s) van de thuis- en uitploeg optelt, volstaat het om na te gaan of dit cijfer even of oneven is. Het getal 0 is voor alle duidelijkheid even en van toepassing wanneer de brilscore op het bord blijft staan. Andere gokvarianten van deze weddenschap zijn het aantal kaarten, hoekschoppen, schoten op doel,… Aangezien deze bet helemaal niets met voetbalkennis te maken heeft, raden wij hem sterk af. Je kan net zo goed op rood of zwart inzetten op een roulette.

Voorbeeld van een even/oneven weddenschap

Manchester United en Crystal Palace staan voor een duel in de Premier League. The Red Devils spelen al een tijdje ondermaats op Old Trafford, maar van het defensieve voetbal van de Eagles word je ook niet bepaald vrolijk. In jouw ogen kan de match alle kanten op. Je weet met andere woorden niet meer van welk hout pijlen te maken en plaatst dan maar een gok op een oneven totaal aantal doelpunten. Hiervoor krijg je 1,94 keer je inleg als je het bij het rechte eind hebt. Nogmaals: wij van Voetbalgok zijn absoluut géén fan van deze weddenschap.

Even oneven weddenschap met Manchester United - Crystal Palace als voorbeeld

Wat is een correcte score weddenschap?

Als je op zoek bent naar hoge noteringen kan je kiezen voor een correcte score weddenschap. Bij deze bet ga je namelijk de exacte uitslag na reguliere speeltijd proberen te voorspellen, hetgeen uiteraard niet evident is. Het voordeel is dan weer dat de uitbetalingen erg hoog liggen als je de eindscore correct inschat.

Voorbeeld van een correcte score weddenschap

Club Brugge neemt het in de groepsfase van de Champions League op tegen grootmacht Dortmund. Die Borussen zijn ijzersterk in het Signal Iduna Park en prijken op het moment van de confrontatie bovendien helemaal bovenaan in de Bundesliga, met maar liefst 7 punten meer dan Bayern München. Je verwacht een ruime zege voor de thuisploeg en voorspelt een correcte score van 3-0, wat je in het beste geval 9 keer je inzet oplevert.

Correcte score of correcte uitslag weddenschap met Dortmund - Club Brugge als voorbeeld

Wat is een kaartpunten of booking points weddenschap?

Als je een rustige of net een heel hevige wedstrijd verwacht, kan je opteren voor een zogenaamde kaartpunten weddenschap. Geregeld spreekt men ook van een booking points bet of een disciplinaire gok. Een gele kaart levert 10 punten op en een rode kaart 25. In principe kan één speler maximum 35 kaartpunten op zijn naam krijgen. Wanneer iemand een gele kaart pakt, staat hij op 10 punten. Als hij daarna tegen zijn tweede geel karton aanloopt, zitten we aan 20 booking points. Twee keer geel is echter ook rood en dus komen er nog eens 25 stuks bij. Het totaal zou dan 45 bedragen, maar de meeste bookmakers laten bij dergelijke uitsluiting de tweede gele kaart vallen en tellen dus als volgt: geel (10) + geel (10) + rood (25) = 35. Hoe dan ook is het raadzaam om vooraf te dubbelchecken hoe jouw bookmaker omgaat met booking points.

De kaartpunten weddenschap heeft in het verleden al meermaals onder vuur gelegen. Een gele of rode kaart wordt immers gezien als een makkelijk beïnvloedbaar aspect van het voetbal, waardoor het risico op matchfixing vergroot. Bovendien is het achteraf quasi onmogelijk om te bewijzen of een speler al dan niet bewust tegen een kaart aanliep. Door de stevige kritiek uit verschillende hoeken zie je deze gokvariant nauwelijks nog verschijnen bij legale bookmakers in België.

Wat is een head-to-head of H2H weddenschap?

Een head-to-head weddenschap kenmerkt zich door twee spelers of twee ploegen lijnrecht tegenover elkaar te plaatsen, zonder daarbij rekening te houden met de prestatie van andere spelers of ploegen. Je weddenschap is winnend als je erin slaagt om te voorspellen wie van de twee het best zal presteren. De mogelijkheden zijn hierbij uiteenlopend. Zo kan je inzetten op welke speler het meeste doelpunten scoort in een seizoen, wie er als eerste de weg naar doel vindt op een toernooi, welk team het hoogst eindigt in de competitie,…

Voorbeeld van een head-to-head weddenschap

De Champions League bevindt zich op het moment van schrijven in de groepsfase. Na 4 wedstrijden heeft Mohamed Salah 2 goals achter zijn naam staan en Cristiano Ronaldo 1 goal. Desondanks ben jij ervan overtuigd dat de aanvaller van Juventus de Egyptenaar van Liverpool nog zal inhalen wat betreft de doelpuntenproductie tegen het einde van het kampioenenbal. Bij de head-to-head bet tussen Salah en Ronaldo kies je om die reden voor CR7 aan odd 1,72.

Head-to-head weddenschap met Salah - Ronaldo als voorbeeld

Wat is een outright weddenschap?

Een outright weddenschap of future bet staat voor een voorspelling op lange termijn. In plaats van één wedstrijd te voorspellen ga je bijvoorbeeld inschatten welke ploeg de competitie of een toernooi wint. Je hoeft hierbij niet per se vóór de competitie of het toernooi van start gaat al in gang te schieten. Ook in een latere fase kan je immers nog een outright weddenschap plaatsen, weliswaar met lagere odds voor de favoriet(en) op dat moment.

Voorbeeld van een outright weddenschap

In de Jupiler Pro League zijn er 15 wedstrijden gespeeld en is KRC Genk herfstkampioen met 4 punten meer dan eerste achtervolgers Club Brugge en Antwerp. Je bent in de eerste seizoenshelft erg onder de indruk geraakt van het voetbal van Blauw-Wit en plaatst daarom een outright weddenschap op KRC Genk aan factor 2,40.

Outright weddenschap met KRC Genk als voorbeeld

Wat is een 3-way of Europese handicap?

De 3-way handicap is de meest gebruikte handicap weddenschap in België. Bij deze gokvariant wordt er een virtuele voorsprong gegeven aan één van beide ploegen. Vervolgens wed je op basis van de gewenste handicap op het eindresultaat in de vorm van een 1×2 voorspelling. Er zijn met andere woorden drie uitkomsten waarop je kan inzetten, vandaar de 3-way benaming. De virtuele voorsprong wordt na de match opgeteld bij de echte uitslag om de handicap uitslag te bekomen. Deze manier van wedden wordt vooral gebruikt wanneer één van beide teams veel sterker is dan zijn rechtstreekse tegenstander.

Voorbeeld van een 3-way handicap

PSV raast met 36 op 36 door de Eredivisie en telt een doelpuntensaldo van maar liefst +38. Wanneer de Eindhovenaren Heerenveen ontvangen in het Philips Stadion verwacht je een ruime zege voor de competitieleider. Als je gewoon zou voorspellen dat PSV wint, staat daar een magere quotering van 1,20 tegenover. Je verkiest dus een Europese handicap. Je gaat ervan uit dat PSV met drie of meer goals verschil zal winnen van Heerenveen en opteert voor een virtuele achterstand voor de thuisploeg van 0-2. In dit geval levert een bet op PSV 2,38 keer je inleg op. Onderstaand de drie mogelijke uitkomsten:

 • PSV wint van Heerenveen met 3-0. Na het optellen van de handicap uitslag is het 3-2 (winst PSV). Je weddenschap is correct.
 • PSV wint van Heerenveen met 2-0. Na het optellen van de handicap uitslag is het 2-2 (gelijkspel). Je weddenschap is foutief.
 • PSV wint van Heerenveen met 1-0. Na het optellen van de handicap uitslag is het 1-2 (winst Heerenveen). Je weddenschap is foutief.

3-way handicap met PSV - Heerenveen als voorbeeld

Wat is een 2-way of Asian handicap?

Bij een 2-way handicap wordt er net zoals bij een 3-way handicap een virtuele voorsprong gegeven aan één van beide ploegen. Vervolgens wed je op basis van de gewenste handicap op het eindresultaat in de vorm van een 1-2 voorspelling. Er zijn met andere woorden slechts twee uitkomsten waarop je kan inzetten, vandaar de 2-way benaming. Het grote verschil tussen de Europese en de Aziatische handicap is dan ook dat je bij een Asian handicap niét kan inzetten op een gelijkspel. Als de handicap uitslag (de som van de virtuele voorsprong en de echte uitslag) een draw is, krijg je je inzet terugbetaald bij deze gokvariant.

Voorbeeld van een 2-way handicap

Om het verschil tussen de Europese en de Aziatische handicap zo goed mogelijk te begrijpen, nemen we opnieuw de wedstrijd tussen PSV en Heerenveen onder de loep. Je gaat er nog altijd vanuit dat PSV met drie of meer goals verschil zal winnen van Heerenveen en opteert voor een bet op PSV -2 aan factor 1,97. Onderstaand de drie mogelijke uitkomsten:

 • PSV wint van Heerenveen met 3-0. Na het optellen van de handicap uitslag is het 1-0 (winst PSV). Je weddenschap is correct.
 • PSV wint van Heerenveen met 2-0. Na het optellen van de handicap uitslag is het 0-0 (gelijkspel). Je inleg wordt terugbetaald.
 • PSV wint van Heerenveen met 1-0. Na het optellen van de handicap uitslag is het -1-0 (winst Heerenveen). Je weddenschap is foutief.

Asian handicaps zijn er zowel in volle lijnen (+/-1, 2, 3) als halve lijnen (+/-0,5, 1,5, 2,5) als kwartlijnen (+/-0,25, 0,75, 1,25). Voor een heldere uitleg hierover verwijzen we je graag door naar onze overzichtelijke Asian handicap gokgids met verklarende tabellen.

2-way handicap met PSV - Heerenveen als voorbeeld

Wat is een scorecast & wincast weddenschap?

Een scorecast weddenschap is een combinatie van twee weddenschappen op dezelfde wedstrijd die bestaat uit:

 • Een voorspelling van de doelpuntenmaker (eerste, laatste of eender wanneer)
 • Een voorspelling van de exacte score van de wedstrijd

Een wincast weddenschap is een combinatie van twee weddenschappen op dezelfde wedstrijd die bestaat uit:

 • Een voorspelling van de doelpuntenmaker (eerste, laatste of eender wanneer)
 • Een voorspelling van het eindresultaat in de vorm van een 1×2 weddenschap

Opgelet: zowel bij de scorecast als bij de wincast weddenschap moeten beide voorspellingen correct zijn om je bet winnend af te sluiten. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat de weddenschap geannuleerd wordt als de door jou geselecteerde doelpuntenmaker niet aan de wedstrijd begint.

Voorbeeld van een scorecast & wincast weddenschap

België neemt het in eigen huis op tegen IJsland en is vanzelfsprekend de grote favoriet om de wedstrijd naar zich toe te trekken. De 1×2 wedstrijdnotering van 1,20 voor de Rode Duivels vind je te laag en dus ga je op zoek naar een weddenschap met meer value.

 • Optie 1: je gaat voor een scorecast weddenschap en voorspelt dat Eden Hazard één of meer keer scoort in een 2-0 overwinning van de Belgen. Met een inleg van 10 euro kan je zo 115 euro winnen.
 • Optie 2: je gaat voor een wincast weddenschap en voorspelt dat Eden Hazard één of meer keer scoort tijdens een zege van de Rode Duivels. In dit geval maakt het dus niet uit met welke score onze nationale ploeg wint. Een inleg van 10 euro kan hier 19,30 euro opleveren.

Vanzelfsprekend liggen de noteringen nog een flink stuk hoger wanneer je aangeeft dat Eden Hazard het eerste of laatste doelpunt voor zijn rekening neemt.

Scorecast & wincast weddenschap met België - IJsland en Eden Hazard als voorbeeld

Wat is een each way weddenschap?

De each way weddenschap – vaak afgekort als E/W – kent zijn oorsprong bij het paardenrennen, maar komt ook voor bij voetbaltoernooien met een groot deelnemersveld. In feite gaat het hier om een dubbele weddenschap waarbij je enerzijds inzet op een team om het toernooi te winnen en anderzijds op datzelfde team om in de top x te eindigen.

Hoeveel plaatsen er precies worden betaald en welke bewerking er gebeurt met de quotering is afhankelijk van factoren als het aantal deelnemers. In de Champions League van 2018-2019 zijn er bijvoorbeeld 32 deelnemers en zijn de each way voorwaarden 1/2 1-2. Dit wil zeggen dat je weddenschap winnend is van zodra je gekozen team in de top 2 eindigt (1-2) en de odd daarvoor gehalveerd wordt (1/2) op basis van de fractionele notering.

Voorbeeld van een each way weddenschap

De finale van de Champions League 2018-2019 zal gespeeld worden in het Wanda Metropolitano stadion. Dat is de thuishaven van Atlético Madrid en dus verwacht je dat de extra gemotiveerde Los Colchoneros wel eens vriend en vijand kunnen verrassen door minstens de finale van het kampioenenbal te bereiken. Je houdt zelfs rekening met een eindoverwinning van Atleti. Om die reden kies je voor een each way weddenschap op Atlético Madrid van 10 euro. De totale inleg bedraagt met andere woorden 20 euro:

 • 10 euro wordt ingezet op toernooiwinst: dit kan 150 euro opleveren.
 • 10 euro wordt ingezet op het bereiken van de finale. De quotering hiervan gaat van 15,00 (fractioneel 14/1) naar 8,00 (fractioneel 7/1): dit kan 80 euro opleveren.

Als Atlético Madrid de finale niet bereikt, is je weddenschap verloren. Als verliezend finalist krijg je 80 euro uitbetaald en als toernooiwinnaar bedraagt de uitbetaling 80 + 150 = 230 euro. Om de berekening van de each way weddenschap goed te begrijpen, hebben we in onderstaande afbeelding zowel de decimale odds als de fractionele odds toegevoegd.

Each way weddenschap met Atlético Madrid als voorbeeld

Bron printscreens als voorbeelden van de soorten weddenschappen: Unibet

Laat je een reactie achter?

Heb je iets geleerd dankzij deze blog? Zit je nog met een vraag? En met welke soort weddenschap heb jij al het meeste winst gegenereerd? Wij zijn heel benieuwd en zouden het super vinden om je reactie hieronder te lezen.

Reactie plaatsen