Wat is yield bij voetbalwedden?
27 november 2018 
in Bloggen

Wat is yield bij voetbalwedden?

Als jij nog nooit van het begrip yield gehoord hebt of niet precies weet wat het inhoudt, wordt het hoog tijd om daar iets aan te doen. Elke serieuze voetbalgokker die al zijn weddenschappen in kaart brengt, hecht namelijk veel belang aan de doeltreffendheid van zijn bets. Dat is hetgeen wat je aan de hand van yield kan berekenen.

Inhoudsopgave

  1. Wat is yield?
  2. Betrouwbaarheid van yield
  3. Yield berekenen
  4. Praktisch nut van yield

Wat is yield?

Yield is een Engelse term die het rendement van je weddenschappen meet in verhouding tot je totale inzet. Op die manier krijg je een duidelijk beeld van de efficiëntie van je bets. Een yield groter dan 0 is positief, terwijl een negatief verhoudingsgetal de alarmbellen moet laten rinkelen. Bij een yield van exact 0 heb je niets gewonnen of verloren en dus break-even gedraaid. Meestal wordt yield echter uitgedrukt in een percentage. In de gokwereld wordt yield aanschouwd als één van de beste manieren om te bepalen of een voetbalgokker goed is of niet.

Betrouwbaarheid van yield

De yield van een voetbalwedder is niet volledig betrouwbaar omdat dit kengetal sterk afhankelijk is van het aantal bets en de waarde van de gespeelde noteringen. Hoe meer weddenschappen je afsluit, des te lager je yield wellicht zal zijn. Dat lijkt op het eerste zicht een negatieve evolutie, maar hoeft niet per se zo te zijn. Het is bijvoorbeeld veel winstgevender om 10% yield te behalen bij 500 bets, dan 15% bij 50 bets. Iemand die steevast op lage odds inzet zal normaal gesproken ook een lager yield percentage bekomen dan iemand die altijd voor hoge noteringen gaat.

Yield berekenen

Stel je beslist om te investeren in een bankroll van 2000 euro om te gokken op voetbal. Je plaatst in de zes maanden die daarop volgen 250 weddenschappen met een inzet van 20 euro per bet. Je totale inzet bedraagt dus 5000 euro. De totale uitbetaling bedraagt 5700 euro. Het netto-resultaat is eenvoudig te berekenen: 5700 – 5000 = 700 euro winst. Maar hoe zit het wat betreft yield?

Je yield berekenen doe je aan de hand van de volgende formule:

  • netto-resultaat / som van al je inzetten

Je netto-resultaat is zoals eerder aangehaald 700 euro winst en je totale inzet is 5000 euro.

700 / 5000 = 0,14

Je yield is groter dan 0, hetgeen alvast positief is. Concreet wil dit zeggen dat je met elke ingezette euro 0,14 cent winst hebt gemaakt: 5000 (som van al je inzetten) x 0,14 (yield) is namelijk 700 (winst).

Om je yield in percentage weer te geven gebruik je de volgende formule:

  • (netto-resultaat / som van al je inzetten) x 100

In dit geval heb je dus een yield van 14%. Een uitermate knap resultaat, aangezien een yield tussen 5 en 10% in de wereld van het voetbalgokken al op applaus onthaald wordt.

Praktisch nut van yield

Als jij op een half jaar tijd 250 weddenschappen hebt afgesloten en deze allemaal netjes hebt gedocumenteerd, kan je daar enorm veel uit leren. Zo kan je bijvoorbeeld je yield tussen de Jupiler Pro League en Premier League met elkaar vergelijken. Op gelijkaardige wijze kan je de efficiëntie van je single, combi en live bets in kaart brengen. Waar behaal je een positieve of negatieve yield? Kan je een competitie of soort weddenschap beter bannen uit je strategie? Analyseer je gegevens grondig en doe er vervolgens je voordeel mee. Twee andere manieren om het rendement van je voetbalweddenschappen onder de loep te nemen zijn de ROI en profitability.

Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down